Įrašai, turintys ‘svogunai‘ žymę
Česnakai itin populiarios prieskoninės daržovės, patiekalams suteikiančios pikantišką, aštrų skonį ir kvapą. Dažniausiai česnakai vartojami neapdoroti. Iš jų nesunku namuose pasiruošti česnakinės druskos: skilteles reikia išdžiovinti orkaitėje, vėliau su rupia druska sumalti. Česnakus galima marinuoti, konservuoti, sūdyti, gaminti iš jų tyrę su petražolėmis salierais, bazilikais – tai puikūs patiekalų pagardai.
Svogūnas yra savotiško skonio ir turi nepaprastų biologinių savybių. Dažnai mes jo kaip prieskonio vartojam nedaug, nors reikėtų daugiau. Svogūnas yra kilęs iš Pietvakarių Azijos. Iš Persijos jis atkeliavo į Egiptą ir Graikiją. Graikai jau žinojo kelias šio augalo rūšis - jie vartojo jį ir vaistams, ir maistui. Iš Romos jis pateko į kitas valstybes.
Svogūnai, ne tik maistas, bet ir natūralus vaistas nuo įvairių ligų. Jie kilę iš Pietvakarių bei Vidurinės Azijos ir buvo auginami ten jau 4000 m. pr. Kr. Dabar jie auginami visame pasaulyje ir liaudies medicinoje dažniausiai naudojamos sultys. Sultyse ir pačiuose svogūnuose gausu angliavandenių, eterinių aliejų, kalcio, fosforo, vitaminų, fermentų, flavonoidų.
LAŠIŠA. Nauda: saugo nuo širdies bei kraujagyslių ligų.
Lašiša – ypač naudingų omega-3 rūgščių šaltinis. Šios rūgštys teigiamai veikia kraują, mažina „blogojo“ cholesterolio susidarymą, užkerta kelią aterosklerozei. Įrodyta, kad žmonėms, kurie nors keletą kartų per savaitę valgo riebios žuvies, tikimybė patirti mirtiną širdies priepuolį sumažėja net 68%.