Įrašai, turintys ‘kalorijos‘ žymę
Taip, Jūs perskaitėte teisingai, šiame straipsnyje tikrai bus kalbama ne apie tai, kaip numesti, bet kaip priaugti svorio. Sutikime, tai gana reta problema, bet visgi, ji egzistuoja. Per mažai sveriantys žmonės patenka į tam tikrą rizikos grupę ir dėl nusilpusio imuniteto gali susirgti daugeliu ligų. Kokios per mažo svorio priežastys? Jų gali būti įvairių: pernelyg greita medžiagų apykaita, bulimija arba anoreksija, kartais per mažą svorį lemia genai.
Energiją teikiančios medžiagos mūsų maiste yra angliavandeniai, riebalai ir baltymai. Apskritai, angliavandeniai (krakmolas ir cukrus) yra laikomi tiesioginės energijos šaltiniais, baltymai 0 kūno statybos blokais, o riebalai – didelės energijos saugykla. Tačiau šie vaidmenys persidengia. Tinkamai panaudojus mūsų kūno medžiagų apykaitos cheminius reguliatorius baltymai ir riebalai gali būti vartojami energijai, o gliukozės perteklius gali būti paverčiamas į riebalus arba glikogeną (gyvulinį krakmolą).
Tiems, kurie greitai ima šalti, moliūgus (puikiai tinka sriuboms, troškiniams ar apkepams gaminti) reikėtų kabinti pilnu šaukštu, mat jie šildo iš vidaus. Efektas bus dar didesnis, jei šildančią moliūgų sriubą pagardinsite kraujotaką skatinančiu kariu ar maltomis aitriosiomis paprikomis. Be to, jų minkštimas turi daug vitaminų ir mineralinių medžiagų, nors visai nekaloringas (100 g – vos 27 kalorijos). Moliūgus tokia ryškia spalva nudažantis beta karotinas – vienas antioksidantų čempionų, patikimai saugančių ląsteles nuo neigiamo poveikio.
Bulvių patiekalai skanūs, nebrangūs ir greitai paruošiami. Paneigsime mitą, kad juos valgydami priaugsite svorio. Folijoje keptos bulvės arba bulvės su moliūgais? Tai išgirdus varva seilės. Be to, bulvės stangrina odą, stiprina nervus. Valgydami bulvių patiekalų tikrai nepriaugsite svorio, nes jie turi nedaug kalorijų.
Dieta – tai planas, kurio laikantis yra bandoma numesti svorio. Labai svarbu pasirinkti tau tinkančią dietą ir nenualinti organizmo, kad prarastas svoris vėliau negrįžtu bumerangu. Tai, kad laikaisi dietos, dar visiškai nereiškia, kad tavo organizmas negali gauti vertingųjų medžiagų. Jis tiesiog privalo, kad tu jaustumeisi puikiai. Pirmoje dalyje aprašiau aliejaus, obuolių ir kriaušių, uogų, avokadų bei kiaušinių naudą dietos metu. Šį kartą – dar daugiau vertingų produktų.
Laikantis dietos labai svarbu pasirinkti tokius produktus, kurių maistingumas – didelis, o kaloringumas – mažas. Tai, kad tu valgai mažesniais kiekiais visiškai nereiškia, kad negali gauti reikiamo maistingųjų medžiagų kiekio. Laikydamasi dietos turėtum įsiminti 10 produktų, kurie būtinai turėtų būti įtraukti į tavo meniu.