Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Norite ilgai gyventi? Keiskite mitybos įpročius

Jei norite būti sveiki, jaustis žvalūs ir energingi, ilgai gyventi, būtina tinkamai maitintis. Daugeliui žmonių tai yra pakankamai sunkus darbas, nes šiandien prekybos centruose gausu įvairaus skanaus ir dažnai ne visai sveiko maisto, kurio norisi kasdien suvalgyti ar bent jau paragauti. Tačiau pakeisti mitybos įpročius įmanoma, tik reikia žinoti, kaip tą padaryti.

Valgykite daugiau daržovių ir vaisių. Mokslininkų manymu, kai kurias mitybos klaidas galite ištaisyti vartodami maisto papildus. Tačiau daržovių ir vaisių niekas negali pakeisti. Rinkitės kuo įvairesnes – daržovėse ir vaisiuose yra tiek daug žinomų ir dar nežinomų antioksidantų, kad kol kas neįmanoma nustatyti, kas iš jų veiksmingiausiai lėtina organizmo senėjimą.

Pamėkite žuvį. Mokslininkų tyrimai patvirtina, kad žmonės, valgantys daug žuvies, gyvena ilgiau ir dažniau išvengia vadinamųjų civilizacijos ligų – vėžio, cukrinio diabeto, artrito, širdies ligų, bronchito. Jūros žuvyse, ypač riebiose, yra ypatingos rūšies riebalų, kurie atkuria kraujagyslių elastingumą, trukdo susidaryti trombams, stiprina organizmo imuninę sistemą. Žuvies valgykite bent kas trečią dieną. Nepamirškite ankštinių daržovių. Jei nemėgstate ankštinių daržovių ar nevalgote jų dėl to, kad po to pučia pilvą, vadinasi, atsisakote jaunystės eliksyro. Pupelėse, žirniuose, lęšiuose ne tik gausu B grupės vitaminų ir labai vertingos tirpios ląstelienos, bet ir augalinių estrogenų, kurių beveik niekur kitur nėra. Augalinus estrogenus daugelis mokslininkų laiko geriausiu vaistu nuo senatvinių negalių – širdies ligų, osteoporozės, nemalonių menopauzės simptomų. Beje, jei ankštinės daržoves valgysite atskirai nuo kitų produktų, išvengsite dujų kaupimosi žarnyne.

Rinkitės neskaldytų grudų duoną. Tokioje daugiau B grupės vitaminų, folinės rūgšties ir ląstelienos nei smulkaus malimo miltų duonoje. Nustatyta, kad ląsteliena, kuri nėra iki galo suvirškinama, žarnyne fermentuojasi ir sudaro puikias sąlygas tarpti gerosioms bakterijoms, kurios būtinos kai kurių itin svarbių vitaminų sintezei. Jei duonos valgote mažai, vertingosios ląstelienos pasistenkite gauti valgydami javainius, ruduosius ryžius, džiovintus vaisius ir įvairias sėklas (saulėgrąžas, sezamų, moliūgų).

Krimskite riešutus. Juose gausu organizmo jaunystę saugančių vitaminų, svarbių mikroelementų ir ląstelienos. Vertingi riešutų baltymai ir riebalų rūgštys mažina širdies ligų riziką. Tiesa, riešutai yra labai kaloringi, todėl juos valgydami jauskite saiką.

Pirkite neriebius pieno produktus . Pieno produktai – geriausias kalcio šaltinis, todėl jų valgykite kasdien. Tik rinkitės kuo liesesnius: kalcio, būtino osteoporozės profilaktikai, juose netgi daugiau nei riebiuose pieno produktuose, o kalorijų ir niekuo nevertingų riebalų – gerokai mažiau.