Kadangi yra daug vėžio tipų, be to, šią ligą sukelia daug iki šiol galutinai nenustatytų veiksnių, sunku tvirtinti, kad vien tinkama mityba padėtų visiškai išvengti vėžio. Vis dėlto žinoma, ne tik kokie maisto produktai didina pavojų susirgti vėžiu, bet ir kokie padeda apsisaugoti nuo šios ligos.
Vaisiai, daržovės ir neskaldyti grūdai
Kuo daugiau valgykite vaisių, daržovių ir neskaldytų grūdų gaminių – šie maisto produktai labiausiai padeda apsisaugoti nuo vėžio. Juose gausu ląstelienos, vitaminų ir mineralų – įrodyta, kad šios medžiagos padeda išvengti įvairių tipų vėžio. Išvystytos pramonės šalyse palyginti mažai valgoma minėtų įvairių tipų produktų ir palyginti daug – riebaus ir saldaus konservuoto maisto, ir tuo iš dalies galima paaiškinti kai kurių tipų vėžio paplitimą tose šalyse.
Ląstelienos vaidmuo
Ląsteliena – tam tikra augalų ląstelių medžiaga, kurios žmogaus organizmas beveik neperdirba ir nepasisavina – yra būtina virškinamojo trakto veiklai. Pakankamai vartojant ląstelienos, kur kas mažiau pavojaus susirgti storosios žarnos vėžiu. Ląsteliena skatina žarnų judesius, jose neužsistovi kenksmingos cheminės medžiagos – manoma, kad tai ir saugo nuo vėžio.
Nuo vėžio saugančios maisto medžiagos
Vitaminai ir mineralinės medžiagos turi daug reikšmės vėžio profilaktikai. Didžioji dalis šių medžiagų yra antioksidantai, taigi stabdo laisvųjų radikalų poveikį ir drauge saugo nuo vėžio. Labiausiai vėžio padeda išvengti beta karotinas, kurio yra morkose, paprikose, persikuose, abrikosuose, bananuose, vitaminai A, C ir E bei selenas, kurio yra žuvyje, riešutuose, neskaldytuose grūdų gaminiuose.