Įrašai, turintys ‘kopūstai‘ žymę
Kad ir kokie būtų – baltagūžiai, žiediniai, brokoliai, briuseliniai, raudonieji, kopūstai yra beveik ideali peršalimo profilaktikos priemonė, be to, jie gelbsti ir tuomet, kai nosis jau varva. Kopūstai aprūpina organizmą mineralinėmis medžiagomis, stiprinančiomis imuninę sistemą ir padedančiomis organizmui kovoti su infekcijomis. Beveik visų rūšių kopūstuose gausu peršalimų „stabdžio“ – vitamino C. Pavyzdžiui, virtuose briuseliniuose kopūstuose yra daugiau vitamino C nei tokiame pačiame kiekyje apelsinų.
Kopūstus verta valgyti, nes juose yra vitaminų B1, B2, B6, C, PP, K ir U, taip pat pantoteno ir folinės rūgšties, provitamino A, mineralinių medžiagų, ląstelienos, cukraus, fermentų, organinių rūgščių, fitoncidų. Daugelio tautų virtuvėse kopūstai – nepakeičiamas produktas. Iš kopūstų ruošiamos salotos, troškiniai, apkepai, verdamos sriubos, jie marinuojami, rauginami. Raugintų kopūstų šiandien galima nusipirkti kiekviename prekybos centre, tačiau tikriausiai kai kas dar pamena, kad juos raugdavo ir mūsų senelės.
Kopūsto pavadinimas kilęs iš žodžio "Caput" – lotyniškai šis žodis reiškia galvą. Ši daržovė yra viena populiariausių pasaulio šalių virtuvėse. Tai - baltagūžiai, raudongūžiai, žiediniai, brokoliai, briuselio kopūstai, kaliaropės. Iš jų verdamos sriubos, ruošiami troškiniai, mišrainės, kepami pyragai, apkepai, blynai.