Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Kaip kopūstus raugdavo mūsų senelės

Kopūstus verta valgyti, nes juose yra vitaminų B1, B2, B6, C, PP, K ir U, taip pat pantoteno ir folinės rūgšties, provitamino A, mineralinių medžiagų, ląstelienos, cukraus, fermentų, organinių rūgščių, fitoncidų. Daugelio tautų virtuvėse kopūstai – nepakeičiamas produktas. Iš kopūstų ruošiamos salotos, troškiniai, apkepai, verdamos sriubos, jie marinuojami, rauginami. Raugintų kopūstų šiandien galima nusipirkti kiekviename prekybos centre, tačiau tikriausiai kai kas dar pamena, kad juos raugdavo ir mūsų senelės.

  • Kol oras šiltas ir nėra šalnų, nereikia skubėti nuimti kopūstų derliaus, o kai prasideda šalnos, neškite juos į rūsį ir laukite mėnulio jaunaties. Tada imkite stipriai susuktas gūžes, nupjovę viršutinius lapus perpjaukite pusiau ir supjaustykite peiliu.
  • Per jaunatį raugti kopūstai būna kieti ir girgžda tarp dantų, todėl jei mėgstate minkštus, raukite per delčią. Pjaustytus kopūstus dėkite į didelį sietą, gerai perplaukite šaltu vandeniu, o kai vanduo nubėgs, eilėmis klokite į statinę, barstydami sauja druskos ir sauja kmynų. Grūskite specialia grūstuve, kol pasirodys sultys. Kad jų būtų daugiau, kiekvieną sluoksnį apliekite stikline labai sūraus vandens ir apdėkite morkų, obuolių griežinėliais, bruknėmis arba spanguolėmis. Beje, grūsdami nepersistenkite, kad kopūstai nesuminkštėtų per daug.
  • Sudėjus tokią statinę būtinai reikia kiekvieną dieną ąžuoline arba beržine lazdele iki pat dugno pradurti 6 – 7 plyšius. Iš šių plyšių sklinda blogas kvapas, kuris kopūstus visiškai sugadintų, jei neišeitų. Po dviejų savaičių kopūstus uždenkite kopūstlapiais, dangčiu ir paslėkite akmeniu. Statinę jau iš pat pradžių laikykite gana šaltoje vietoje, kur kopūstai rūgtų lėtai, bet žiemą nesušaltų.
  • Visos kopūstų statinės turi būti švariai išplautos, iš vidaus plyšiai užkimšti ruginių miltų tešla, o iš išorės išdervuoti. 15 kibirų statinei reikia 3 l sūdyto vandens (3 l vandens ir 400 g druskos) ir 4,5 – 6  stiklinių kmynų. Iš raugintų kopūstų verdama kopūstienė, jie tiekiami vietoj salotų prie karštų patiekalų.
  • Jei norite raugintų kopūstų turėti iki kito derliaus, rauginkite taip pat, bet dėkite ne į dideles statines, o į mažas. Jas po dviejų savaičių gerai išdervuokite arba užlakuokite, padėkite šaltai. Statinaites atidarykite vieną po kitos, ne visas iš karto, nes atidarytose kopūstai genda daug greičiau.
  • Vasarą, kai rauginti kopūstai būna pasibaigę ir staiga jų užsimanote, imkite šviežias galvas, supjaustykite, nuplaukite ir sudėkite į verdant vandenį. Kai kopūstai užvirs, verskite į sietą ir plaukite šaltu vandeniu, kol atauš. Kai vanduo visiškai nuvarvės, kopūstus sūdykite, kaip rašyta anksčiau. Nuo šalto vandens, kuriuo plovėte, jie bus tvirti ir girgždantys.