Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Kuo vertingi kopūstai?

 

kopustasKopūsto pavadinimas kilęs iš žodžio "Caput" – lotyniškai šis žodis reiškia galvą. Ši daržovė yra viena populiariausių pasaulio šalių virtuvėse. Tai - baltagūžiai, raudongūžiai, žiediniai, brokoliai, briuselio kopūstai, kaliaropės. Iš jų verdamos sriubos, ruošiami troškiniai, mišrainės, kepami pyragai, apkepai, blynai. Jų patiekalai ne tik skanūs, bet ir maistingi. Nuo seno žinoma, kad kopūstuose gausu vitamino C, A, B grupės vitaminų, fosforo, kalio ir kt. Kopūstuose daug ląstelienos, kuri skatina žarnyno veiklą, padeda iš organizmo pašalinti cholesterolį (tai svarbu aterosklerozės profilaktikai), o šviežių kopūstų sultis liaudies medicinoje rekomenduojama gerti kaip turtingą vitaminų, apetitą gerinantį, virškinimą skatinantį gėrimą, taip pat sergant kepenų ligomis, opomis, lėtiniais vidurių užkietėjimais ir hemorojumi. Senovės Romoje raudongūžių kopūstų sultys buvo laikomos geru vaistu nuo plaučių ligų, o lapai valgomi manant, kad padidėja organizmo atsparumas alkoholiui. Kopūstų sultyse yra 16 aminorūgščių, taip pat rūgšties, padedančios išvengti nutukimo, neleidžiančios angliavandeniams virsti riebalais. Manoma, kad kopūstai puiki prevencija nuo vėžio.  Gūžėje vitaminai yra pasiskirstę nevienodai: išoriniuose lapuose jų yra dvigubai daugiau. Vitamino C ypač daug yra viršutiniuose žaliuose lapuose, kuriuos šeimininkės dažnai išmeta. Nereikia nuvertinti kopūstų bei žiedinių kopūstų lapkočių - jie taip pat vertingi ir skanūs, geras visų salotų, sriubų ir nuovirų priedas.  Patys sveikiausi ir lengviausiai virškinami yra rauginti kopūstai - tai tikras vitamino C šaltinis žiemą, juose daug vertingų rūgščių bei mineralinių medžiagų. Raudongūžiuose kopūstuose du kartus daugiau vitamino C ir 4 kartus daugiau karotino nei baltagūžiuose, bet jie aitresnio skonio, šiurkštesnė ląsteliena, dėl to jie dažniausiai vartojami salotoms, marinuoti ir patiekalams puošti. Briuselio kopūstai, nors patinka ir ne visiems, turi daugiausia vitamino C, o magnio, kalio bei geležies juose yra daugiau nei kitose kopūstų rūšyse. Jie patys kaloringiausi iš visos kopūstų šeimos. Kaliaropėse labai daug kalcio, o vitamino C daugiau negu apelsinuose. Žiediniai kopūstai yra lengviausiai virškinami, juose nedaug ląstelienos, gausu vitaminų, mineralinių druskų, fermentų, medžiagų, reguliuojančių cukraus bei cholesterolio kiekį. Tai vertingas dietinis produktas. Kopūstai dera su visais produktais. Visi esam ragavę balandėlių, raugintų kopūstų, raugintų ir šviežių kopūstų sriubų, tradicinių kopūstų salotų, troškinių su kopūstais, tad pabandykime pasigaminti, galbūt dar neragautų patiekalų.