Įrašai, turintys ‘kalendra‘ žymę
Įvairias sėklas vartojame kaip prieskonius ir patiekalų pagardus. Jos tinka įvairiems patiekalams: gliaudytos saulėgrąžos tiks prie silkės, sezamas – pyrago gaminiams, duoną tinka pagardinti moliūgo sėklomis, kmynais arba kalendra. Minėtos sėklos ne tik pagerina maisto skonį, bet turi ir gydomųjų savybių. Aštrus kalendros žolės ir sėklų kvapas priklauso nuo joje esančio eterinio aliejaus. Šiomis sėklomis aromatizuojami duonos gaminiai, marinatai, padažai, įvairūs mėsos gaminiai.
Gruodis 16, 2009.
| Žymės
prieskoniai,
kalendra,
kmynai,
indiski prieskoniai,
kurkuma,
kalendros milteliai,
kurkumos milteliai,
raudonieji pipirai,
kmyninis kuminas,
kuminas,
kmynas,
garstyciu seklos,
garstycios | Grupė
Kulinarija
Kinų virtuvė jau tapo praktiškai kasdienybe – jų restoraniukų galima rasti labai daug kur. Taip pat šeimininkės improvizuoja gamindamos tokį maistą ir namuose. Indiškas maistas dar nėra taip labai paplitęs, tačiau bent kartą jo paragavusieji sako, kad jis fantastiškas. Daug kam kyla idėjų tokio maisto pasigaminti ir namuose, tačiau dažniausiai sutrikdo gausybė indiškoje virtuvėje naudojamų prieskonių.
Kalendra yra kilusi iš Viduržemio jūros srities, Lietuvoje auginama. Kalendra žydi liepos mėnesį, šviesiais žiedais, vaisiai subręsta rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais. Šios žolės vaisiuose susikaupia nemažai eterinio aliejaus, kurio pagrindinę dalį sudaro linalolis. Be to, vaisiuose kaupiasi riebalinis aliejus, organinės rūgštys, rauginės medžiagos, vitaminas A, C. Iš vaisių paruošti vaistiniai preparatai vartojami medicinoje apetitui žadinti, virškinimui gerinti, tulžies išsiskyrimui skatinti. Kalendra, įvairiose pasaulio virtuvėse, plačiai naudojama kaip prieskonis, ypač tinka mėsos gaminiams pagardinti.