Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Pažintis su vaistažolėmis: kalendra

Kalendra yra kilusi iš Viduržemio jūros srities, Lietuvoje auginama. Kalendra žydi liepos mėnesį, šviesiais žiedais, vaisiai subręsta rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais. Šios žolės vaisiuose susikaupia nemažai eterinio aliejaus, kurio pagrindinę dalį sudaro linalolis. Be to, vaisiuose kaupiasi riebalinis aliejus, organinės rūgštys, rauginės medžiagos, vitaminas A, C. Iš vaisių paruošti vaistiniai preparatai vartojami medicinoje apetitui žadinti, virškinimui gerinti, tulžies išsiskyrimui skatinti. Kalendra, įvairiose pasaulio virtuvėse, plačiai naudojama kaip prieskonis, ypač tinka mėsos gaminiams pagardinti. Kalendra yra vienmetis augalas. Kalendrai auginti, parenkama atvira, saulėta vieta, pakankamai drėgna dirva. Pasėtos pavasarį (balandį-gegužę), sėklos sudygsta per 15-20 dienų. Kalendra pjaunama kai centrinio skėčio vaisiai pasidaro gelsvai rudi. Surišama šluotelėmis ir džiovinama pakabinus, gerai vėdinamoje patalpoje arba lauke, jei giedras oras Išdžiūvę vaisiai būna sausi, rudai ar pilkai gelsvos spalvos.  Išdžiovinti ir supakuoti  vaisiai gali būti laikomi net iki 4 metų. Kalendra pagardinti patiekalai pasižymi aromatu ir lengvai šaldančiu skoniu. Maisto gamyboje, kalendrą galima naudoti tiek džiovintą, tiek „žalią“.