Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Indiški prieskoniai

Kinų virtuvė jau tapo praktiškai kasdienybe – jų restoraniukų galima rasti labai daug kur. Taip pat šeimininkės improvizuoja gamindamos tokį maistą ir namuose. Indiškas maistas dar nėra taip labai paplitęs, tačiau bent kartą jo paragavusieji sako, kad jis fantastiškas. Daug kam kyla idėjų tokio maisto pasigaminti ir namuose, tačiau dažniausiai sutrikdo gausybė indiškoje virtuvėje naudojamų prieskonių. indiski prieskoniaiNereikia baimintis, tačiau patartina nepradėti naudojant tokių pačių prieskonių kiekių, kaip kad tai daroma Indijoje, o gaminti pasirenkant mažesnes dozes. Šiame tekstuke šiek tiek plačiau sužinosi apie keletą populiarių prieskonių. KURKUMA (Haldi). Tai ryškiai geltonos spalvos milteliai, gaminami iš sumaltos kurkumos šaknies. Šis prieskonis yra itin įvairiapusiškas ir Indijoje naudojamas daugumoje patiekalų (tai vienas iš trijų svarbiausių prieskonių Indijoje – kiti du yra kalendros bei čili milteliai). Beje, tai svarbiausia kario miltelių sudedamoji dalis. Kurkuma priklauso imbierinių šeimos augalams, todėl kaip ir priklauso šios šeimos nariui, kurkumos milteliai yra aromatingi, pikantiškai aštraus bei aitraus skonio. Kurkuma milteliai dar naudojami kaip dažai. Blogoji to pusė yra ta, kad jei šių miltelių papilsi ant kokio paviršiaus ar grindų, tai dėmė ten pasiliks tikrai ilgam laikui. Taigi pasistenk juos išvalyti tada, kai tik juos papilsi. KALENDRA (Dhania). Šios aštrios augalo sėklos indiškoje virtuvėje yra naudojamos tiek sveikos, tiek maltos. Malta kalendra naudojama daugelyje prieskonių mišinių, o pati viena naudojama nepersistengiant, nes yra itin stipraus skonio. RAUDONIEJI PIPIRAI (Lal Mirchi). Kaip ir kalendros, šie pipirai naudojami tiek smulkinti, tiek sveiki. Raudonosios paprikos milteliai į mišinius dažniausiai papuola su jau paminėta kurkuma ir kalendra. Artimiausias skoniu šiam prieskoniui yra kajeno pipiras. KMYNINIS KUMINAS (Jeera). Kmyninio kumino sėklos yra gelsvai rudos ir mūsų lietuviškuosius kmynus primena tik išvaizda. Jų skonis yra aštrus, aitrus, bet tuo pačiu ir salstelėjęs. Šis prieskonis populiarus ne tik Indijos, bet ir viso pasaulio virtuvėse. Kmyninis kuminas dažniausiai naudojamas mišiniuose kartu su kurkuma, raudonaisiais pipirais bei kalendros milteliais. Miltelių pavidalo kmyniniu kuminu gardinami vaisiai, salotos ar netgi gėrimai. Tai prieskonis, kurį gali naudoti ir kiek didesniais kiekiais, nei kitus prieš tai paminėtus. GARSTYČIŲ SĖKLOS (Rai). Pakaitintos garstyčių sėklos įgauna kartesnį, pikantiškesnį skonį bei sodresnį aromatą. Garstyčių sėklos dažniausiai naudojamos tandemu su vaistine ožrage bei aguonomis.