Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Sėklas valgyti sveika (2 dalis)

Įvairias sėklas vartojame kaip prieskonius ir patiekalų pagardus. Jos tinka įvairiems patiekalams: gliaudytos saulėgrąžos tiks prie silkės, sezamas – pyrago gaminiams, duoną tinka pagardinti moliūgo sėklomis, kmynais arba kalendra. Minėtos sėklos ne tik pagerina maisto skonį, bet turi ir gydomųjų savybių.

Kalendros grūdeliai

Aštrus kalendros žolės ir sėklų kvapas priklauso nuo joje esančio eterinio aliejaus. Šiomis sėklomis aromatizuojami duonos gaminiai, marinatai, padažai, įvairūs mėsos gaminiai. Duona su kalendromis papildo mūsų mitybą maistinėmis skaidulomis. Jose esantys eteriniai aliejai ir alkaloidai turi nemažą fiziologinę reikšmę – jų dėka išsiskiria daugiau seilių, virškinamųjų sulčių, duona, ir kartu su ja suvalgytas maistas geriau virškinamas. Medicininiu požiūriu sėklos yra vertingiausios. Kalendros vaisiai dažnai vartojami virškinimui gerinti, nuo hemorojaus, atsikosėjimui palengvinti ir žaizdoms gydyti. Kalendrų užpilas, geriamas po valgio, gerina virškinimą ir neleidžia žarnyne kauptis dujoms.

Moliūgų sėklos

Moliūgo minkštime yra cukraus, kalcio, magnio ir geležies, druskų, vitaminų C, B, PP, A. Ši daržovė nėra kaloringa, tinka valgyti sergant skrandžio ir žarnyno ligomis, padeda pašalinti iš organizmo cholesterolį. Moliūgų sėklose nemažai geležies ir cinko. Mitybos specialistai rekomenduoja turėti saują moliūgų sėklų: jose gausu baltymų, daug vitaminų, biologiškai aktyvių fosfatų. Tai ypač aktualu vyrams, nes moliūgų sėklose yra medžiagų, saugančių nuo prostatos ligų. Įdomu, kad šios malonaus skonio sėklos naikina žarnyno kirmėles.

Savo pirkinių krepšelį turėtume papildyti įvairiomis sėklomis arba gaminiais, kuriuose jų gausu. Perkant duonos ir pyrago gaminių, kuriuose gausu įvairių sėklų, su maistu gaunama daugiau ląstelienos. Sėklų ląsteliena skatina žarnyno peristaltiką, padeda išvengti vidurių užkietėjimo. Apskritai sėklų mes vartojame per mažai, o juk jos turi daug vertingų biologiškai aktyvių medžiagų, ypač ląstelienos. Ji mažina cholesterolio kiekio koncentraciją kraujyje, puvimo procesus žarnyne, aktyvina žarnyno veiklą, detoksikuoja organizmą (sujungia sunkiuosius metalus ir padeda juos pašalinti iš organizmo).

Skaisčios odos mišinys – gardus ir paprastai paruošiamas

Lygiomis dalimis sumalti arba sutrinti moliūgų, linų ir saulėgrąžų sėklas, kad išsiskirtų eteriniai aliejai. Šis mišinys teigiamai veikia odą – pasižymi uždegimą slopinančiomis savybėmis, saugo nuo raukšlių susidarymo, skatina odos atsinaujinimo procesus.