Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Kaip pirkti maistą?

Daugelis žmonių, kas savaitę lankydamiesi prekybos centruose apspirkti, stengiasi kuo greičiau tai atlikti tarsi nemalonią pareigą. Tačiau pirkti maistą rekėtų atidžiai, gerai apsvarstant, nes nuo to priklauso, ar sveiką maistą išsirinksite. Toliau pateikiami patarimai padės apsispręsti, kokius produktus rinktis maisto parduotuvėse.

Neikite į maisto parduotuvę išalkę

Maisto parduotuvėse pilna viliojančių, bet kaip tyčia kenksmingų maisto produktų – pyragų, sausainių, saldainių. Išalkus ir kuo greičiau norint pasisotinti, šioms pagundoms atsispirti beveik neįmanoma, taiga alkanas pirkėjas vargu ar išeis iš parduotuvės įsigijęs sveiko maisto. Prieš eidami į parduotuvę pavalgykite, kad galėtumėte blaiviai apsispręsti, kokius produktus geriausia pirkti.

Kaip rinktis vaisius ir daržoves

  • Rinkitės šviežius vaisius ir daržoves. Nors švieži vaisiai ir daržovės genda greičiau nei šaldyti ir konservuoti, tačiau juose kur kas daugiau vitaminų. Vaisių ir daržovių konservuose būna gausu druskos ir cukraus, o tai kenkia sveikatai.
  • Daržoves rinkitės mažesnes, jaunesnes, nes jose yra daugiau būtinų maisto medžiagų negu didesnėse, senesnėse. Apskritai kuo daržovės spalva sodresnė, tuo ji maistingesnė: pavyzdžiui, rinkitės ryškiai oranžines morkas ir tamsiai žalias lapines daržoves.
  • Paėmę vaisių ar daržovę apžiūrėkite, ar jis šviežias, nesudaužytas ir nesugedęs.

Kaip rinktis duoną, makaronus ir ryžius

Perkant duoną, makaronus ir ryžius, svarbiausia išsirinkti kuo mažiau apdorotų grūdų gaminius. Rupi duona, nesijotų miltų makaronai ir rudieji ryžiai yra kur kas sveikesnis maistas už labiau apdorotų grūdų miltinius produktus. Pasidomėkite, ar jūsų perkama rupi duona yra iškepta su neskaldytais grūdais. Dažnai kepant juodą duoną įmaišoma sijotų kvietinių miltų. Renkantis makaronus nėra didelio skirtumo, ar pirksite šviežiai pagamintus ar džiovintus makaronus. Jų maistingumas vienodas, tik minkšti makaronai yra brangesni.

Kaip rinktis mėsą, paukštieną ir žuvį

  • Svarbiausias kriterijus renkantis mėsą, paukštieną ir žuvį yra kuo mažesnis riebumas. Sveikiausia rinktis žuvį. Riebios žuvys, pavyzdžiui, skumbrės, lašišos ir upėtakiai, aprūpina organizmą naudingais riebalais, kurie padeda apsisaugoti nuo širdies ligų. Venkite žuvies pusgaminių, apvoliotų kiaušinio plakiniu ir džiūvėsiais, nes juose būna kenksmingų sveikatai riebalų.
  • Jei prieš virimą ar kepimą nulupsite paukštienos odelę, pasigaminsite palyginti neriebių patiekalų. Pirkdami mėsą, rinkitės gabalus, iš kurių išpjaustyti riebalai. Iš visų mėsos rūšių liesiausia yra elniena.

Kaip rinktis pieno produktus

  • Sveikiausia gerti nugriebtą pieną, nes jame beveik nėra riebalų. Pusiaus nugriebtas pienas taip pat kur kas naudingesnis sveikatai, nes jame yra perpus mažiau riebalų, nei nenugriebtame piene.
  • Sūris gali būti fermentinis (olandiškas, šveicariškas, Rokforo ar Parmos) ir nefermentinis (varškės sūris, mocarela). Nefermentinis sūris ir varškė sveikesni pieno produktai, nes paprastai jie būna liesesni nei fermentinis sūris.
  • Natūralus nesaldintas jogrutas yra sveikiausia jogurto rūšis. Vaisiniame jogurte būna daug cukraus arba dirbtinių saldiklių, pavyzdžiui, aspartamo, bei kitų tukinančių komponentų.