Įrašai, turintys ‘zalumynai‘ žymę
Įvairiais prieskoniais gardinto aliejaus galima nusipirkti ir parduotuvėje, bet daug įdomiau pačiam tokio pasigaminti. Juolab, kad prieskoninių žalumynų dabar tikrai netrūksta. Beje, jei pasirinksite įdomios formos skaidraus stiklo butelius, aliejaus galėsite neslėpti spintelėje – jis bus tikra virtuvės puošmena.Pasirinktus prieskonius reikia dėti į gerokai pašildytą aliejų ir bent porą savaičių palaikyti kambario temperatūroje. Per tiek laiko aliejus prisigers priekonių kvapo ir tiks įvairiems patiekalams skaninti.
Pirmosiose daržovėse ir žalumynuose gausu vitaminų C, P, B, PP, karotino, kalcio, magnio, fosforo, ypač – geležies. Kuo šviežesni žalumynai, tuo daugiau juose vitaminų, todėl iš pradžių – keli patarimai, kaip išsaugoti daržovių maistinę vertę, kad jos neprarastų skonio bei išvaizdos. Vitamino C kiekis labai mažėja, kai nupjauti žalumynai net neilgai laikomi saulėje, šilumoje, vėjyje. Patalpose žalumynus reikėtų laikyti pamerktus į vandenį kaip gėlių puokštę arba suvyniotus į celofaną, drėgną popierių.