Pirmosiose daržovėse ir žalumynuose gausu vitaminų C, P, B, PP, karotino, kalcio, magnio, fosforo, ypač – geležies. Kuo šviežesni žalumynai, tuo daugiau juose vitaminų, todėl iš pradžių – keli patarimai, kaip išsaugoti daržovių maistinę vertę, kad jos neprarastų skonio bei išvaizdos.
-
Vitamino C kiekis labai mažėja, kai nupjauti žalumynai net neilgai laikomi saulėje, šilumoje, vėjyje.
-
Patalpose žalumynus reikėtų laikyti pamerktus į vandenį kaip gėlių puokštę arba suvyniotus į celofaną, drėgną popierių.
-
Nedera žalumynų laikyti ryšulėliais: jie greičiau sušyla, o šiluma ardo vitaminą C.
-
Vitaminas C žūva nuo geležies ir vario prisilietimo, todėl daržoves geriau pjaustyti nerūdyjančio plieno peiliu, trinti medinėse piestose, tarkuoti plastmasinėmis tarkomis, o salotas – tiesiog plėšyti.
-
Kuo stambiau supjaustysite daržoves, tuo daugiau vitaminų jose išliks.
-
Pjaustyti daržoves geriau ant porcelianinės arba plastikinės lentelės – medis sugeria daug vertingų sulčių.
-
Daugiau vitaminų išlaikysite virdami daržoves trumpai ant stiprios ugnies nei ilgai ant silpnos.
-
Virti paruoštas daržoves dėkite į verdantį vandenį, o ne į šaltą.
-
Viralą stenkitės maišyti kuo rečiau.
-
Virkite daržoves kuo mažesniame vandens kiekyje.
-
Išvirusias daržoves kuo greičiau išgriebkite iš viralo.
Jei jau spėjote pasiilgti žalumynų, siūlome pasigaminti „Pavasario salotų“:
Skardinė menkių kepenėlių, virtas kiaušinis, 50gsvogūnų laiškų, salotų, ryšulėlis ridikėlių, pomidoras, krapų, petražolių, druskos.
Į lėkštę klokite salotų lapus, ant jų išdėliokite smulkintas kepenėles, barstykite jas pjaustytais svogūnų laiškais, krapais, petražolėmis. Supjaustykite ridikėlius ir išdėliokite ant žalumynų. Salotas puoškite kiaušiniais ir pomidorais, užpilkite aliejumi iš skardinės.