Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Kodėl verta valgyti žuvį?

Vidutiniškai per metus lietuvis suvalgo tik 6 kg žuvies, t.y. 2 kg mažiau nei prieš keliolika metų. Be to, to kiekio didžiąją dalį sudaro mažai vertingi žuvies gaminiai – įvairūs konservai, rūkyta žuvis. Kokios naudos sveikatai galite tikėtis valgydami daugiau šviežios žuvies?

  • Gera nuotaika. Mokslininkai nustatė, kad žuvis, ypač riebesnė (tunas, lašiša, skumbrė), gerina nuotaiką ir net saugo nuo depresijos.
  • Sveika širdis.Visi jūrų produktai, ypač riebi žuvis, turi daug ypatingos rūšies – omega – 3 riebalų rūgščių, kurios daro tikrus stebuklus: didina „gerojo“, širdį saugančio cholesterolio kiekį kraujyje, ir mažina „blogojo“ kiekį. Nustatyta, kad kasdien suvalgant bent po 30 gžuvies, galima perpus sumažinti riziką patirti miokardo infarktą.
  • Daugiau energijos.Žuvyje gausu B grupės vitaminų. Ypač svarbūs trys iš jų – B6 (daugiausia jo – lašišoje, krevetėse ir tune),B5(daugiausia – kalmaruose ir kitose jūros gėrybėse) beiB12 (daugiausia – skumbrėje, sardinėse ir austrėse), kurie suteikia daug jėgų, nes padeda ląstelėms angliavandenius paversti gyvybine energija.
  • Graži oda ir sveika krūtinė.Žuvyje yra odai būtinų vitaminų „kvartetas“: A, B, C ir E. Japonijoje, kur nuo seno valgoma daug žuvies, moterys krūties vėžiu serga penkis kartus rečiau, nei šalyse, kur žuvies valgoma mažai.
  • Elastingesnės kraujagyslės.Pradėjus vartoti po 30 g žuvų taukų per dieną (tiek jų yra 210 g skumbrės ar kitos riebesnės žuvies), net pagyvenusių žmonių arterijos pasidaro elastingesnės ir greičiau reaguoja į kraujospūdžio pakitimus.
  • Stipresnis imunitetas.Žuvyje gausu kalio, seleno, cinko ir geležies – mikroelementų, gerinančių imuninės sistemos veiklą. Pakankamai žuvies valgantys žmonės rečiau serga ne tik peršalimo ligomis. Be to, stipri imuninė sistema saugo organizmą ir nuo ląstelių supiktybėjimo.
  • Mažesnė cukrinio diabeto rizika.Mokslininkai teigia, kad žuvis padeda išvengti gliukozės netoleravimo. Tyrimais nustayta, kad žmonėms, kasdien valgiusiems bent po 30 g bet kokios žuvies, rizika susirgti II tipo cukriniu diabetu sumažėjo net 50%.