Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Kuo mažiau cholesterolio

Daugelis mūsų valgome per daug riebaus maisto. Cholesterolio kiekį kraujyje galima sumažinti tik apribojus riebalų vartojimą bei stengiantis, kad valgiaraštyje nesočiųjų riebalų rūgščiųbūtų daugiau negu sočiųjų. Laikantis mitybos specialistų patarimų, cholesterolio kiekį kraujyje galima sėkmingai sumažinti.

  • Valgykite tik liesą mėsą, riebalus išpjaustykite. Mėsos patiekalai paprastai būna kur kas riebesni nei paukštiena. Palyginti su kitomis mėsos rūšimis, pavyzdžiui, jautiena ar aviena, bene liesiausia yra elniena.
  • Kai tik galite, rinkitės paukštienos, o ne mėsos patiekalus. Didžioji dalis paukštienos riebalų susikaupusi po oda, todėl odą reikia nulupti.
  • Valgykite daugiau žuvies. Riebios žuvys – silkės, skumbrės, tunai, upėtakiai turi daug nesočiųjų riebalų rūgščių, kurios apsaugo nuo širdiesl ligų.
  • Saikingai vartokite kiaušinius ir tokius pieno produktus kaip sūris, nenugriebtas pienas, grietinėlė, sviestas. Rinkitės kuo liesesnius pieno produktus – nugriebtą pieną, liesą varškę, liesą jogurtą. Vis dar diskutuojama, ar margarinas tikrai naudingesnis sveikatai negu sviestas – geriausia apriboti tiek margarino, tiek sviesto vartojimą.
  • Saikingai vartokite šokoladą, pyragus ir sausainius. Šiuose produktuose gausu sočiųjų riebalų rūgščių, o tokių naudingų maisto medžiagų kaip vitaminai, mineralai ir ląsteliena yra labai nedaug.
  • Kuo mažiau valgykite kepto maisto. Sveikatai naudingiau maistą gaminti grilyje, orkaitėje, troškinti garuose ar virti.
  • Kepti geriausiai tinka augalinis aliejus. Šaltai spaustas aliejus būna mažiausiai chemiškai apdorotas ir todėl naudingesnis nei kitos aliejaus rūšys.