Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Vyno ir desertų derinimas

Vyno pasirinkimas prie desertų gali sukelti šiek tiek keblumų, nes rasti tinkamą vyną prie, pavyzdžiui, rafinuoto saldumo pudingo, gali pasirodyti misija neįmanoma. Prie šokoladinių, migdolinių, kavos ar vanilinių desertų labiausiai tinka prancūziški Banyuls (raudonas saldusis vynas), Riversaltes (natūraliai saldus vynas) ar kiti vynas ir desertaibrandūs saldūs vynai su džiovintų vaisių natomis ar prieskonių aromatu. Šampanas ir putojantis vynas labiau tinka kaip aperityvas, negu kaip gėrimas prie skanėstų, nors putojantis vynas prie vaisių salotų – pagirtinas pasirinkimas. Šokoladinis pyragas ar pudingas puikiai dera su natūraliai saldžiais raudonaisiais vynais, tokiais kaip portveinas (spirituotas portugališkas vynas, saldus, su vaisių prieskoniu), Banyuls ar Rivesaltes. Rivesaltes vyne dominuoja raudonųjų uogų natos, kurios nuostabiai dera su šokoladu. Citrininis merengų pyragas: ko gero ir pati žinai, kaip sudėtinga vyną priderinti prie citrinų, todėl rinkis natūraliai kvapnų, saldų vyną Muscat (absoliuti dauguma “Muscat” vynų yra saldūs arba pusiau saldūs, “Muscat” vynai yra ganėtinai sodrios aukso spalvos. Geri vynai kvepia apelsinmedžių, žibuoklių žiedais, abrikosais, persikais ir medumi, o jų skonis primena karamelę, džiovintas slyvas, razinas, abrikosus, medų. Neretai muskatinis skonis yra aiškesnis nei vynų saldumas), kuriame paprastai ir taip jaučiamos citrinos užuominos. Obuolių pyragas ir tradiciniai pudingai: tobuliausias pasirinkimas – Muscat vynas (kaip ir prie citrininių desertų), tačiau prie obuolinių desertų taip pat puikiai tinka ir Gewurztraminer (čigonišką charakterį atitinkančių vynmedžių vynas; šiame žodyje esantis vokiškas žodis „Gewürz” reiškia prieskoniai; vyne jaučiamas intensyvus rožių žiedlapių kvapas, kuris dera su bananų bei ličių vaisių natomis. Imbiero šaknies prieskonių natos kartu su mango, kriaušių bei persikų natomis net sauso skonio vyno aromatui suteikia tariamo saldumo pojūtį. Firminis Gewürztraminer vyno pojūtis – ganėtinai anksti išryškėjantis ir visą poskonio laiką besitęsiantis prieskonių dilgčiojimas) vynas. Saldūs, tačiau kiek rūgštoki vynai, tokie kaip Riesling (geriausias Riesling turi aiškų mineralinį skonį, kuris kartu su rūgščiu pojūčiu sukuria “plieninį” pojūtį burnoje. Vaisių charakteris beveik visada yra labai ryškus, ilgai išliekantis burnoje), papildo tradicinės angliškos duonos ir sviesto bei pudingo skonį, tuo tarpu šerio ir biskvitų bei kalėdinio pudingo derinys – klasikinis. Keletas pastebėjimų ir patarimų: prie vaisinio deserto rinkis vyną su vaisių natomis, kurių yra ir tavo pagamintame skanėste; dauguma iš uogų pagamintų desertų tiesiog reikalauja raudonojo, tokio kaip Riversaltes vyno, tuo tarpu kokosas dera su gintariniu Riversaltes ar baltuoju Arbois (baltas prancūziškas vynas); Arbois taip pat itin tinka prie citrusinių vaisių ir riešutinių desertų. Apie vyno ir pagrindinių patiekalų derinimą skaityk čia. Apie vyno ir sūrių derinimą skaityk čia. Apie vyno ir užkandžių derinimą skaityk čia.