Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimaiTransportasNekilnojamasis turtasStatyba, remontasViskas namamsTelefonaiDarbas, mokslasTechnikaLaisvalaikisDrabužiaiKompiuterijaVerslasViskas nemokamaiPrekės vaikams

Pupelės ir patiekalai iš jų

Pupelės yra labai maistingos. Jose yra tirpios celiuliozės, kuri padeda reguliuoti cholesterino kiekį kraujyje. Pritūkę duonos, romėnai iš sumaltų džiovintų pupų miltų kepdavo bandeles. Vėliau tokias bandeles kepė Vakarų Europos valstiečiai. Centrinės ir Pietų Amerikos bei Vidurinių Rytų žmonėms džiovintos pupelės buvo svarbus ir pigus, daug baltymų turintis maisto produktas.

 

  • Prieš virimą pupeles reikia pamirkyti 10 – 12 valandų.
  • Jei užmiršote pupeles pamerkti, tačiau jums reikia jas greičiau išvirti, virdami keletą kartų įpilkite po pusę stiklinės šalto vandens.
  • Jei virdami pupeles, ant puodo uždėsite indą su šaltu vandeniu, jos išvirs greičiau.
  • Kad pupelės greičiau išvirtų, būtų skanesnės ir maistingesnės, joms užvirus, vandenį nupilkite, vėl užpilkite šaltu ir įpilkite 3šaukštelius aliejaus. Po to virkite toliau.
  • 1 kg pupelių pilkite 3 litrus vandens.
  • Nemaišykite kelių rūšių pupelių, nes jos nevienodai išverda.
  • Pupelės bus daug skanesnės, jei virsite jas su prieskoniais, pjaustytomis morkomis, petražolėmis. Žalumynus suriškite į šluotelę, pupelėms išvirus, išimkite.
  • Norėdami patikrinti, ar pupelės išvirusios, iš puodo išimkite vieną ar dvi pupeles ir suspauskite pirštais. Jos turi būti minkštos, bet ne sukritusios. Jei pupelių vidus kietokas, dar pavirkite.
  • Išvirę 500 g pupelių, gausite 6 puodelius virtų pupelių.
  • Pupeles sūdykite, kai jos baigia virti.
  • Jei į pupelių tyrę įdėsite smulkiai pjaustytų pakepintų svogūnų, ji bus skanesnė.
  • Jei pupelių tyrė per tiršta, ją galite atskiesti pupelių nuoviru, karštu pienu ar sultiniu.
  • Jei į vakarykštę pupelių tyrę įmušite kiaušinį ir įbersite džiūvėsių, galite iškepti skanių kotletų.
  • Jei verdate sriubą iš spalvotų pupelių ir nenorite, kad ji būtų tamsi, vos užvirus, vandenį nupilkite, pupeles užpilkite šviežiu verdančių vandeniu ir virkite toliau.
  • Jei pupelių sriubą gaminsite su grybų nuoviru, ji bus labai skani.