Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Kaip iškepti skanų kalakutą?

Šventėms dažniausiai kepama višta ar antis. Tačiau keptas kalakutas – taip pat ypatingas patiekalas. Jį kepame per gimtadienius, šeimos susibūrimus, Kalėdas, Naujuosius metus, amerikiečiai kalakutą valgo per Padėkos dieną. Kaip skaniai iškepti kalakutą, kad šventės svečiai net pirštus apsilaižytų?

 

Perkame paukštį

Šventiniam stalui geriausiai tiks 3 – 4 kilogramų kalakutas. Pirkdami žinokite, kad tik jauno paukščio oda būna šviesi, minkšta ir elastinga. Daugiau kaip 4 kg sveriantis paukštis, jeigu jo neapvirsime, labai ilgai keps.

 

Ruošiame kepimui

Kad kalakuto mėsa būtų švelnesnė, malonaus skonio, jį įtrinkite tokiu mišiniu: 1 citrinos sultys, 1 šaukštas aliejaus, smulkiai supjaustyta česnako galvutė, imbiero (pagal skonį) ir druskos. Geriau naudoti sutarkuotą imbiero šaknį, nes milteliai labai aitrūs, todėl jų dėti reikia labai atsargiai. Be to, naudojant imbiero šaknį mėsa bus aromatingesnė. Šiuo mišiniu iš vidaus ir iš išorės kruopščiai ištrintas kalakutas laikomas vėsioje patalpoje ne trumpiau kaip parą.

 

Įdaras

Kalakutą galima kimšti kopūstais. Įdarui raugintus kopūstus apkepkite aliejuje. Taip pat įdėkite supjaustytą didelę svogūno galvą ir dar pakepkite. Taip paruoštais kopūstais prikimškite kalakuto vidų ir užsiūkite. Paukštį suvyniokite į folgą. Kalakuto vidų galima prikimšti paruoštu faršu, o raugintus kopūstus ištroškinti keptuvėje. Įdarui taip pat tinka rūgštūs obuoliai ir slyvos.

 

Kepimas

Kalakutą, kuris sveria 3 – 4 kilogramus, orkaitėje kepkite 3 valandas, 170°C temperatūroje. Didesniame karštyje kepti kalakutą neverta, nes tada mėsa tampa sausesnė.

 

Iškeptą kalakutą išimkite iš folgos ir ištepkite medaus padažu. Medaus padažą paruoškite taip: ant silpnai įkaitintos viryklės ištirpinkite 2 šaukštus medaus, į jį įberkite truputį druskos, paprikos miltelių ir įdėkite šaukštą sviesto. Viską išmaišykite ir šia mase kruopščiai išteptą kalakutą įdėkite į orkaitę. 200 – 230°C temperatūroje apkepamas kalakutas netrukus bus auksinio atspalvio, o paviršius – traškus. Prieš patiekiant paukštį galima apiberti smulkiais česnako gabaliukais. Visas kambarys kvėpės.

 

Garnyras

Garnyrui geriausiai tinka virtos bulvės arba bulvių košė. Nepamirškite žalumynų ir šviežių daržovių.