Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Vyno ir sūrių derinimas

Geras sūris be gero vyno neįsivaizduojamas. Tačiau kurį pasirinkti? Paskaityk keletą patarimų, kaip vyną priderinti prie sūrio. Šampanas su parmezanu: tai originali ir stilinga kombinacija aperityvui. Parmezaną reikėtų patiekti vieną plonai supjaustytą surisar su kitais ingredientais bei ant nedidelių sumuštinių. Stiltonas (tipiškas desertinis pelėsinis sūris: pusminkštis, karvės pieno, su mėlynais tarpsluoksniais. Jo konsistencija panaši į kitų pelėsinių sūrių. Stiltonas būna nuo grietinės baltumo iki gintaro spalvos, jam būdingas stiprus aromatas, panašus į kriaušių kvapą), gorgonzola (minkštas, kreminis ir lipnus pelėsinis sūris), rokforas (gaminamas iš šviežio avių pieno, rokforo sūris vertinamas dėl ypatingai stipraus savo kvapo ir aitroko skonio, o minkšta balkšva sūrio žievė yra valgoma, taip pat sūroka. Sūrio minkštimas - kreminės, šiek tiek drėgnos ir lengvai trupančios tekstūros, išvagotas žalsvai mėlynos spalvos pelėsių gyslelėmis) ir kiti mėlynojo pelėsio sūriai labiausiai dera su saldžiu vynu. Vyno rolė čia paprasta – sušvelninti stiprų sūrio kvapą. Geriausias pasirinkimas – Loupiac (prinokusių tropinių, citrusinių vaisių aromatai; sodrus, gero balanso vynas), Sauterner (aukso spalvos saldus vynas kvepia prisirpusių vaisių, akacijų žiedų bei medaus kvapais. Stulbinantis, kiek tirštas abrikosų skonis burnoje išlieka ilgą laiką ) ar portveino (spirituotas portugališkas vynas, saldus, su vaisių prieskoniu) vynai. Čederis (vienas iš nedaugelio klasikinių sūrių, bandomų kopijuoti visame pasaulyje. Ilgo brandinimo metu šis sūris įgauna ryškiai geltoną atspalvį), raudonasis Leicester, Gruyère (puskietis sūrio minkštimas yra geltonos spalvos, sūrio aromatas stiprus, pikantiškas) ir kietieji sūriai puikiai dera Rioja (karšto klimato vynuogynuose gamintas vynas), baltuoju Burgundy (išraiškingiausias vyno elementas – vanilė) bei Chardonay (prastai prisirpusio derliaus Chardonnay vynas turi agurkų ir tabako kvapą. Geram vynui būdingas obuolių, greipfrutų, laimo, ananasų, agrastų (retai), melionų, persikų, figų kvapų derinys. Po išlaikymo butelyje Chardonnay vynas įgauna medaus bei įvairių riešutų kvapą) vynais. Brie (geltonai rusvos spalvos sūrio žievė kietoka, bet po ja esantis minkštimas leidžia ją įspausti. Sūrio žievė išsiskiria „žydinčiu“ baltu pelėsiu. Minkštimas vos gelsvas, turi būti praktiškai tepamas – toil gražu ne kietas) ir Chablis (baltasis rūšinis lengvas, sausas, gaiviai rūgštus vynas). Geriausia būtų, jei įsigytum bent kelerių metų senumo Chablis vyno, nes kitaip jis tiesiog bus nepakankamai stiprus prie Brie sūrio. Ožkų pieno sūriai neįtikėtinai dera su prancūziškuoju Sauvignon Blanc (geros kokybės Sauvignon Blanc vynas kvepia šviežiai nupjautos žolės, serbentų lapų, greipfrutų skiltelių, obuolių, citrusinių vaisių žievelių, agrastų ir melionų kvapais. Nekaršto klimato sąlygomis gerai prisirpinto derliaus vynas neįtikėtinai aiškiai kvepia juodųjų serbentų kvapu) ar Pouilly. Apie vyno ir desertų derinimą skaityk čia. Apie vyno ir pagrindinių patiekalų derinimą skaityk čia. Apie vyno ir užkandžių derinimą skaityk čia.