Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Vyno ir pagrindinių patiekalų derinimas

Prikimštas keptas kalakutas, kad ir ne pas mus, yra tikra kalėdų klasika. Prie jo idealiai dera australiškas Shiraz (gaminamas iš Syrah vynmedžių ir paperka sodria spalva, uogų, džemo ir prieskonių kvapais gausiu aromatu bei skoniu. Greta aviečių ir tamsių uogų pojūčio skonyje, o ypatingai poskonyje, jaučiasi ilgai išliekantis prieskonių vyno ir maisto derinimaspojūtis) ar Merlot (geras vynas turi žibuoklių, prieskonių, vyšnių, aviečių, slyvų, serbentų, gervuogių, rabarbarų kvapų derinį. Skaisti avietinė ar rubino spalva su laiku greitai įgauna rudą atspalvį. Vynas retai būna granato spalvos tamsumo) bei prancūziški Chinon (tai geras, prinokusios rūgšties vynas. Jaučiami juodųjų vyšnių, slyvų, serbentų intensyvūs aromatai. Skonyje jaučiasi minerališkumas, prieskoniai. Vynas glotnus, aromatingas gan intensyvus) ar Mercurey. Kepta vištiena labiausiai dera su aukštos kokybės raudonais ar baltais Chianti (modernus, nepretenzingas vynas), Merlot (aprašymas šiek tiek aukščiau), Chardonay (geram vynui būdingas obuolių, greipfrutų, laimo, ananasų, agrastų (retai), melionų, persikų, figų kvapų derinys. Po išlaikymo butelyje Chardonnay vynas įgauna medaus bei įvairių riešutų kvapą. Chardonnay vynas dažniausiai yra vidutinio ar svaraus stoto), Beaujolais (klasikinis lengvas vynas), Medoc ar Riesling (geriausias Riesling turi aiškų mineralinį skonį, kuris kartu su rūgščiu pojūčiu sukuria “plieninį” pojūtį burnoje. Vaisių charakteris beveik visada yra labai ryškus, ilgai išliekantis burnoje), Chablis (kaip jau buvo minėta, baltasis rūšinis lengvas, sausas, gaiviai rūgštus vynas). Riebios žuvies skonį geriausiai išryškina Chablis (baltasis rūšinis lengvas, sausas, gaiviai rūgštus vynas) ar Riesling (aprašytas šiek tiek aukščiau). Ant grotelių kepta žuvis puikiai dera su gaiviais Sauvignon (vyno struktūra – tvirta. Jame gausu taninų, nemažai rūgšties ir didesnis nei vidutinis alkoholio kiekis. Toks vynas „užpildo“ burną. Ypatingą rūpestį gali kelti pernelyg gausūs ir intensyvūs taninai. Jei vynas jaunas arba pagamintas prasto derliaus metais, taninai gali būti nemalonūs, todėl reikia rinktis maistą, kuris juos atsvertų. Brandūs geri vynai yra švelnesni ir minkštesni, todėl jie dažniausiai derinami su gausiai padažu pagardintais kepsniais). Taip pat galima pasirinkti ir lengvus raudonus Sancerre (vynas iš to paties pavadinimo kaimelio Luaros slėnyje Prancūzijoje, garsus savo švariais, elegantiškais Sauvignon Blanc) ar Alsace rosé. Antiena reikalauja raudono vyno, kurį tiesiog privaloma derinti prie padažo. Labiausiai čia tiktų ispaniški iš grenache, mourvédre ar carignage vynuogių pagaminti vynai. Jei prie antienos ruošiesi patiekti pipirinį padažą, rinkis Pomerol (laikomas švelniausiu ir mažiausiai taninų turinčiu iš visų Bordeaux raudonųjų vynų, Cabernet Franc vynuogės suteikia tamsią gilią spalvą, jis paprastai geriamas jaunesnis nei kiti Bordo vynai) ar Bergerac (vynas pagamintas iš Merlot ir Cabernet Franc veislės vynuogių. Tai aromatingas, gaivus, energingas, apčiuopiamų taninų raudonas vynas, primenantis raudonų uogų skonį). Su jautienos skoniu labiausiai dera kokybiški raudonieji vynai iš viso pasaulio. Labiausiai rekomenduojami pasirinkimai – australiškas, itališkas ar pietų amerikos raudonieji Bordeaux (prancūziškas vynas, pagamintas Bordo vyndarystės regione. Bordo regione daugiausiai gaminamas raudonasis vynas, baltojo gaminama 6 kartus mažiau, nei raudonojo) ar Rhone (tamsios spalvos, gausus prieskonių kvapo ir skonio. Vynas retai būna lengvo stoto) vynai. Prie avienos taip pat labiausiai dera raudonieji Mercurey ar Pommard (tai malonaus ir stipraus aromato su juodųjų vyšnių ir prieskonių užuominomis vynas. Ragaujant jaučiama gera struktūra, susidedanti iš gaivių vaisių ir subtilių taninų). Jei nori ko nors originalesnio, pasirink Banyuls vyną. Apie vyno ir desertų derinimą skaityk čia. Apie vyno ir sūrių derinimą skaityk čia. Apie vyno ir užkandžių derinimą skaityk čia.