Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Vyno ir užkandžių derinimas

Vynas gali padėti sustiprinti nuostabų patiekalo skonį, tačiau lygiai taip pat gali jį ir užgožti. Kad viskas puikiai derėtų tarpusavyje, reikia mokėti ne tik gaminti, bet ir pasirinkti tinkamą vyną. Taigi, kokį vyną rinktis prie užkandžių, kad atskleistum tiek patiekalo, tiek vyno gerąsias savybes, maistas ir vynasšiame straipsnyje ir sužinosi. Jūros gėrybės labiausiai dera su Chablis (baltasis rūšinis lengvas, sausas, gaiviai rūgštus vynas) ar Gewurztraminer (čigonišką charakterį atitinkančių vynmedžių vynas; šiame žodyje esantis vokiškas žodis „Gewürz” reiškia prieskoniai; vyne jaučiamas intensyvus rožių žiedlapių kvapas, kuris dera su bananų bei ličių vaisių natomis. Imbiero šaknies prieskonių natos kartu su mango, kriaušių bei persikų natomis net sauso skonio vyno aromatui suteikia tariamo saldumo pojūtį. Firminis Gewürztraminer vyno pojūtis – ganėtinai anksti išryškėjantis ir visą poskonio laiką besitęsiantis prieskonių dilgčiojimas) vynai. Rūkytos lašišos skonį labai lengva užgožti per saldžiais ar per sunkiais vynais, todėl prie jos reikėtų rinktis Quincy, baltąjį Mercurey ar baltąjį Mâcon vynus. Jei ruošiesi patiekti rafinuoto skonio brangesnius paštetus, prie jų pasirink Monbazillac (kilnusis baltasisi saldusis), Sauterne (prabangus ryškaus stoto kilnusis saldusis vynas) ar saldųjį Jurançon (derlius ne visada paveiktas kilniojo pelėsio). Ikrai labiausiai dera su šampanu ir degtine, tad jei esi pasiruošusi „išsitaškyti“, įsigyk bent vieną geriausią iš šių dviejų. Kumpis ir mėsos pagrindu pagaminti užkandžiai puikiai dera su lengvais raudonais vynais, tokiais kaip Rioja (karšto klimato vynuogynuose gamintas vynas), Chianti (modernus, nepretenzingas vynas) ar Loire Valley. Austrės, kaip ir visi sūroki patiekalai, dera su sausais, rūgščiais vynais – Rieslieng (geriausias Riesling turi aiškų mineralinį skonį, kuris kartu su rūgščiu pojūčiu sukuria “plieninį” pojūtį burnoje. Vaisių charakteris beveik visada yra labai ryškus, ilgai išliekantis burnoje.), Chablis (kaip jau buvo minėta, baltasis rūšinis lengvas, sausas, gaiviai rūgštus vynas) ar Menetou-salon yra idealus pasirinkimas. Apie vyno ir desertų derinimą skaityk čia. Apie vyno ir pagrindinių patiekalų derinimą skaityk čia. Apie vyno ir sūrių derinimą skaityk čia.