Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Naudingi patarimai uogienių ir kompotų mėgėjams

  • Jei vyšnias valandą palaikysite šaldiklyje, kauliukus išimsite lengviau, o sultys neištekės.
  • Drumstą cukraus sirupą galima skaidrinti kiaušinio baltymu. Baltymą (1/4baltymo litrui sirupo) ištirpinkite šaltame sirupe, tada sirupą užvirkite. Kaitinamas baltymas sukreša ir virsdamas putomis surenka priemaišas. Putas nugriebkite, o sirupą iškoškite.
  • Vaisių, vandens ir cukraus santykis kompote turi būti 1:3:1. Galite vaisių pridėti ir pilną stiklainį, bet sirupo tada reikia šiek tiek stipresnio. Tokius kompotus prieš gerdami atskieskite.
  • Daugumą šviežių vaisių patartina dėti į stiklainius glaudžiai, nes konservuojant jų tūris mažėja. Išskyrus slyvas – jos pučiasi.
  • 4 – 12valandų prieš virimą paruoštus vaisius ir uogas reikia apibarstyti cukrumi arba užpilti karštu cukraus sirupu.
  • Kad išvirti vaisiai ir uogos būtų sultingi, minkšti, lygūs, o ne susitraukę, kad uogienė gražiai atrodytų, būtina ją virti kelis kartus. Sirupą su vaisiais užkaitinkite, kelias minutes pavirkite, tada nukelkite nuo ugnies ir 5 – 8 valandaspalikite pastovėti. Galite palikti ir ilgiau – per naktį.
  • Verdant uogienės paviršiuje renkasi putos, kurias kartais reikia nugriebti. Griebti iš pat pradžių nepatartina, nes putų atsiras vėl. Indą su uogiene reikia kartais pakratyti. Prieš nukeldami puodą nuo ugnies uogienę stipriai užvirkite, tada leiskite uogoms sėsti ir nugraibykite putas.
  • Jei uogos kyla į paviršių, uogienė nebaigta virti.
  • Uogienė išvirusi, jei plėvelė traukiasi į indo vidurį ir neišsidraiko į kraštus.
  • Kad vaisiai nerustų, jie turi būti apsemti sirupo, todėl 2 cmiki stiklainio viršaus palikite jam – vaisių nekraukite.
  • Labai ekonomiškai ir greitai paruošiamas kompotas: vaisius virkite 5 – 10 minučių, dėkite į sterilizuotus stiklainius ir hermetiškai uždarykite. Sultingas uogas  - žemuoges, avietes – iš anksto valandą palaikykite užbertas cukrumi (1:1) ir pavirkite išsiskyrusiose sultyse. Ne tokias sultingas uogas galima virti vidutinio stiprumo sirupe. Jas dėkite į paruoštus stiklainius, uždarykite, pastatykite į tamsią vietą, kad atauštų, o likusiame sirupe virkite kitą porciją.