Iš mielinės tešlos kepami įvairūs kepiniai: pyragas, bandelės, spurgos, keksas. Kuo daugiau dedama į šią tešlą sviesto, kiaušinių, cukraus, tuo daugiau reikia dėti mielių. 1 kg miltų dedama 30 – 60 g mielių. Per šaltas arba per karštas skystis trukdo mielėms kilti, todėl jos skiedžiamos tik šiltu vandeniu arba pienu ( ne daugiau kaip 30 °C).
Prieš maišant tešlą, miltai išsijojami. Įmaišyta tešla apibarstoma miltais (nestorai), pastatoma šiltai, uždengiama rankšluosčiu arba medžiagos skiaute (tik ne dangčiu) ir paliekama kilti. Tešlai iškilus (po 2 – 3 h), ji šiek tiek paminkoma ir vėl paliekama kilti. Šitaip pašalinamas nereikalingas anglies dioksidas, mielės gauna daugiau deguonies, tada tešla ir kepiniai geriau kyla.
Mielinę tešlą galima paruošti 2 būdais: su įmaišalu ir be įmaišalo.
Su įmaišalu tešla daroma pagerintiems pyragams (pvz. šventinis pyragas). Pirmiausia paruošiamas įmaišalas – skysta tešla. Į vandenį arba pieną įleidžiamos mielės, suberiama pusė miltų ir pusė cukraus. Paruoštas įmaišalas 1 h laikomas šiltai, kol pakyla (jo turi pasidaryti dvigubai daugiau), tada sudedama visa pavilga, druska, likusieji miltai. Tešlą reikia minkyti tol, kol ji nustoja lipti prie rankų ir prie indo sienelių. Kad tešla jau gerai išminkyta, rodo jos paviršiuje imantys kilti burbuliukai ir savitas švilpčiojantis garsas. Išminkyta tešla laikoma 2 – 3 h, kol galutinai pakyla. Tešla (taip par ir įmaišalas) baigiami kildinti, kai ima slūgti. Tada iš jos formuojami kepiniai.
Be įmaišalo ruošiama tešla iš karto įmaišoma su pavilga, išminkoma ir leidžiama jai kilti. Iškilusi tešla paminkoma ir vėl leidžiama kilti. Kepinys blogėja, įgauna rūgštoką prieskonį, jei įmaišalas arba tešla laikomi per ilgai. Paprastai kildinama 2 – 3 h (nelygu, koks pavilgos kiekis).
Paprastai mielinei tešlai 1 kg miltų imama 1 šaukštelis druskos, 1 šaukštas cukraus, 3 šaukštai riebalų, 2 kiaušiniai, 2 stiklinės skysčio (pieno, vandens arba jų lygių dalių mišinio) ir 30g mielių.
Suformuoti kepiniai uždengiami medžiagos skiaute ir 15 – 20 min. palaikomi šiltai, kol pakyla. Tada ištepami plaktu kiaušiniu ir iškepami orkaitėje. Vietoj kiaušinio galima tepti pienu su kava, pienu su cukrumi arba vandenyje išplaktu baltymu (kai norima kad kepinių paviršius būtų tamsus). Jei kepiniai kepami ne orkaitėje, o keptuvėje, kiaušiniu jų netepkite.
Prieš įšaunant kepinį orkaitė įkaitinama 200 – 230 °C. Pakepus 15 – 20 min., temperatūra sumažinama iki 180 °C ir baigiama kepti. Ar kepinys iškepęs, sprendžiama iš jo spalvos (jis būna aukso atspalvio).
Į viršų