Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Maisto nauda (1 dalis)

APELSINAI. Nauda: reguliuoja kraujospūdį. Viename vidutinio dydžio apelsine yra apie 60mg vieno svarbiausių antioksidantų – vitamino C. Beveik tie, kiek reikia gauti šio vitamino suaugusiam žmogui per parą. Apelsinuose taip pat yra flavonoidų, kurie stiprina širdį, saugo organizmą nuo vėžio bei įvairių infekcijų. Pastebėta, kad šviežiai spaustos apelsinų sultys sumažina riziką susirgti hipertonija. apelsinaiKaip valgyti? Valgyk apelsinus kaip užkandį, gardink šiais vaisiais salotas. Nesistenk vaisių labai „švariai“ nulupti – būtent plonyčiame baltajame žievelės sluoksnyje ir slypi naudingieji flavonoidai.      KRUOPOS. Nauda: padeda išlaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje. 2Kruopos ku kas naudingesnės nei miltai, nes jose išlikę grūdo branduoliai, kuriuose gausu širdžiai būtino vitamino E. Grūdų ląsteliena mažina cholesterolio kiekį kraujyje, neleidžia vystytis aterosklerozei, reguliuoja žarnyno veiklą. Duona su grūdais, įvairios košės greičiau suteikia sotumo jausmą, o tai neleidžia persivalgyti ir priaugti svorio. Įrodyta, kad kasdien suvalgančios 2 porcijas avižinių dribsnių bei riekę duonos su grūdais moterys tris kartus rečiau serga širdies ligomis nei tos, kurios grūdinių produktų valgo mažiau arba išvis nevalgo. Kaip valgyti? Iš kruopų virk košes, sriubas. Nepervirk, kad nesuirtų visos maistingosios medžiagos. Sveikiausios kruopos – grikiai, avižos, ryžiai. Dietologai grikių kruopas rekomenduoja valgyti sergantiems cukriniu diabetu bei besilaikantiems dietos. Grikių kruopų nebūtina virti, galima iš vakaro užpilti stikline verdančio vandens, uždengti ir palikti nakčiai, o rytą pašildžius suvalgyti. Daugelį košių galima gardinti džiovintais vaisiais, razinomis, riešutais, vasarą – nerūgščiomis uogomis, šviežiais obuoliais.   POMIDORAI. Nauda: saugo nuo vėžio. 3Pigmentas, suteikiantis pomidorui raudoną spalvą – tai neleidžianti susidaryti vėžinėms ląstelėms medžiaga likopenas. Tyrimais įrodyta, kad žmonės, kasdien suvalgantys nors po vieną pomidorą, gerokai rečiau serga onkologinėmis ligomis. Kaip valgyti? Sveika valgyti ir šviežius, ir termiškai apdorotus pomidorus. Organizmas geriausiai likopeną pasisavina kartu su riebalais – alyvuogių aliejumi, parmezano sūriu ar lašiša.         RIEŠUTAI. Nauda: saugo nuo širdies ligų. 4Nors 75-90% riešutų kalorijų gaunamos iš riebalų, tačiau jų baimintis nereikia. Mat didžiausią jų dalį sudaro širdžiai bei kraujagyslėms naudingos mono- bei polinesočiosios rūgštys. Ypač turtingi baltymų, ląstelienos, magnio, kalio bei vitamino E yra graikiniai riešutai. Jei valgysi jų penkis kartus per savaitę po 30g, gerokai pagerinsi širdies būklę. Be to, graikiniuose riešutuose yra vienos iš omega-3 rūgščių – alfa linolinės rūgšties, kurios trūkumas gali sukelti daugybę nemalonių simptomų – nuo odos išsausėjimo iki kraujospūdžio padidėjimo. Kaip valgyti? Nekepink riešutų – karštyje suyra naudingosios omega-3 rūgštys. Valgyk riešutus vienus arba gardink jais košes, desertus, salotas. Beje, naudingesni tik ką išlukštenti riešutai.