Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Egzotiškieji artišokai

Jei mėgstate eksperimentuoti virtuvėje, būtinai pasiruoškite ir paragaukite egzotiškųjų artišokų, pasaulyje vertinamų ne tik dėl pikantiškų skonio, bet ir maistingųjų savybių.
Pirkdami artišokus žiūrėkite, kad jie nebūtų apvytę, spalva graži. Jei ketinate šias daržoves ruošti po kelių dienų, apipurkškite artišokus šaltu vandeniu, įdėkite i plastikinį maišelį, sandariai uždarykite ir laikykite šaldytuve. Tik ne ilgiau kaip dešimt dienų.

 

Iš pradžių artišokus „žemyn galva“ sudėkite į puodą, įpilkite maždaug trečdalį jo tūrio vandens, šaukštelį citrinos sulčių, šaukštą aliejaus, įmeskite česnako skiltelę, kelis juoduosius pipirus, įberkite druskos ir virkite kol suminkštės ir lengvai lupsis žvynai (apie pusvalandį). Išgriebus iš vandens padėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nudžiūtų. Valgykite šiltus arba šaltus.

 

Kaip taisyklingai lukštenti artišokus? Lupkite po vieną lapelį, mirkykite, pavyzdžiui, prancūziškame prieskoninių žolelių padaže ir dantimis išgremžkite vidinę lapelio dalį. Paskui nuo žiedsosčio peiliu ir šakute nupeškite plaukelius, jį susmulkinkite ir skanaukite.

 

Jaunus artišokus galite pamirkyti citrinų sultimis parūgštintame vandenyje, išgriebę aptepti aliejumi, apibarstyti prieskoninėmis žolelėmis ir kepti ant grotelių.

 

Artišokai – ne tik pikantiška daržovė, bet ir vaistinis augalas, keliantis potenciją ir gydantis nuo daugelio ligų. Taip manyta dar viduramžiais. Medicinos istorijoje pabrėžiama, kad artišoke esančios medžiagos gerina inkstų, kepenų veiklą, saugo nuo uždegimų. Artišokų ekstraktas mažina riebalų ir cholesterolio kiekį kraujyje, stiprina širdį ir kraujagysles, valo organizmą, žvalina.