Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Apie pipirus

Pipiras yra prieskonis. Kulinarijoje vartojami juodieji ir baltieji, kvapieji ir raudonieji (maltos paprikos ankštys) pipirai. Juodieji ir baltieji pipirai Džiovinti tropinio vijoklinio (lianos) pipirinių šeimos augalo vaisiai. Juodieji pipirai – tai džiovinti nesubrendę vaisiai. Juodieji ir baltieji pipirai skiriasi ne tik spalva, bet ir kvapo aitrumu bei skonio aštrumu. Juodieji pipirai yra aštresni ir aitresnio kvapo. Vartojami nemalti ir malti. Nemaltų pipirų dedama į sriubas, marinatus, sūdomą ar rauginamą maistą, padažus, verdamus patiekalus. Pipirai dedami baigiant virti arba kepti, nes nuo ilgai verdamo pipiro apkarsta valgis. Malti juodieji ir baltieji pipirai vartojami įvairiems valgiams, maltai mėsai, įdarams pagardinti. Kvapieji pipirai Nenunokę tropinio mirtinių šeimos augalo pimento vaisiai. Iš pažiūros panašūs į juoduosius pipirus, tik didesni, tamsiai rudi, lygiu paviršiumi. Kvapiųjų pipirų (maltų ir nemaltų) dedama į marinatus ir padažus, sriubas. Šie pipirai gerai išsilaiko sandariai uždaryti. Raudonieji pipirai Vienmetės paprikos tam tikrų atmainų vaisiai. Plonos ir ilgos paprikos ankštys yra labai aitraus kvapo ir aštraus skonio, kurį suteikia tam tikra medžiaga – kaipsaicinas. Vaisiai pipiraidžiovinami nesusmulkinti arba sumalti. Raudonųjų pipirų dedama į sriubas, troškintą mėsą, marinatus. Malti raudonieji pipirai vartojami kaip ir juodieji. Paprikos ankštis galima padžiauti sausoje vietoje ir apvytintas išlaikyti visą žiemą. Kitos pipirų rūšys: • Japoniškas pipiras (jap. sansho) – gaminamas iš Zanthoxylum piperitum/Piper kadsura augalo vaisių, naudojamas Tolimųjų Rytų virtuvėje. • Sičuano pipiras (pinyin huajiao) – gaminamas iš Zanthoxylum bungeanum vaisių, naudojamas Tolimųjų Rytų virtuvėje. • Braziliškas pipiras (port. aroeira) – gaminamas iš augalo Schinus terebinthifolius vaisių. Naudojamas Pietų Amerikos virtuvėje. • Švelnusis pipiras (Peru pipiras) – gaunamas iš augalo Schinus molle vaisių. Schinus terebinthifolius ir Schinus molle vaisių dažnas pavadinimas prekyboje - rožiniai pipirai. • Paprika (raudonasis pipiras) – gaminamas iš bulvinių šeimos capsicum genties augalų vaisių. Šis augalas prijaukintas Centrinėje Amerikoje, tačiau dabar yra išplitęs visame pasaulyje ir yra svarbus daugelio virtuvių prieskonis. Maistui vartojami tiek jo žali, tiek džiovinti malti vaisiai. Ši pipirų rūšis savo ruožtu yra klasifikuojama dar smulkiau.