Įrašai, turintys ‘pipirai‘ žymę
Pipiras yra prieskonis. Kulinarijoje vartojami juodieji ir baltieji, kvapieji ir raudonieji (maltos paprikos ankštys) pipirai.
Juodieji ir baltieji pipirai
Džiovinti tropinio vijoklinio (lianos) pipirinių šeimos augalo vaisiai. Juodieji pipirai – tai džiovinti nesubrendę vaisiai. Juodieji ir baltieji pipirai skiriasi ne tik spalva, bet ir kvapo aitrumu bei skonio aštrumu. Juodieji pipirai yra aštresni ir aitresnio kvapo. Vartojami nemalti ir malti. Nemaltų pipirų dedama į sriubas, marinatus, sūdomą ar rauginamą maistą, padažus, verdamus patiekalus. Pipirai dedami baigiant virti arba kepti, nes nuo ilgai verdamo pipiro apkarsta valgis. Malti juodieji ir baltieji pipirai vartojami įvairiems valgiams, maltai mėsai, įdarams pagardinti.