Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Viskas apie morkas

• Morkose yra daug karotino – medžiagos, kuri organizme pavirsta vitaminu A, labai svarbiu žmogaus sveikatai. Čia yra ir vitaminų: C, B, B2, B6, PP, E, K. Morkose yra nemažai ir mineralinių medžiagų: kalio, natrio, kalcio, fosforo, magnio, jodo ir organizmui reikalingos geležies. Kadangi morkose gausu karotino, jos naudingos sergant akių uždegimu, spartina epitelizaciją, aktyvina oksidacijos procesą. Morkos stiprina visą žmogaus organizmą, didina atsparumą infekcijoms, saugo nuo mažakraujystės. morkos• Liaudies medicinoje morkų antpilas vartojamas fiziškai ir protiškai išsekus arba sergant inkstų ligomis. Morkų sultys rekomenduotinos nervams stiprinti, inkstų opaligei gydyti. Jas reikia gerti kasdien keletą mėnesių. • Šviežiai sutarkuotų morkų košelė gerai gydo pūliuojančias žaizdas ir opas, nudegimus ir nušalimus. Jeigu norite sustiprinti dantenas, graužkite žalias morkas. • Kad organizmas pasisavintų daugiau karotino iš morkų, sumaišykite jas su sviestu arba grietine. Jeigu morkų sulčių nemėgstate dėl jų specifinio skonio ir kvapo, sumaišykite jas su obuolių, slyvų, juodųjų serbentų, citrinų, spanguolių sultimis arba su stipria kmynų, citrininės melisos arbata, arba įberkite vanilinio cukraus ir citrinos rūgšties. • Nuskustos morkos greitai vysta, todėl skuskite ir pjaustykite jas prieš pat gamindami valgį arba sultis. Kad nuluptos morkos nepatamsėtų, nuo jų odelę nulupkite plonai labai aštriu peiliu. • Kartais patiekalams prireikia džiovintų morkų. Nors jose vitamino C jau nebėra, tačiau B grupės vitaminai, mineralinės druskos ir karotinas išlieka.