Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Vaistažolių augintojų patarimai

• Dilgėles reikia pjauti birželio viduryje, kol augalas dar neptadėjęs žydėti, o lapai jau išaugę. Veikliosios medžiagos slypi tik lapuose, todėl apdžiūvusios dilgėlių lapus reikia nubraukti nuo stiebų. Išdžiūvę lapeliai turi būti tamsiai žalios spalvos, specifinio kvapo, karstelėjusio skonio. • Ramunėlės rankamos žydėjimo pradžioje. Žiedynus reikia skinti rankomis be kotų. Svarbu, kad surinkti žiedai nesukaistų. Tinkamai išdžiovinti žiedai būna žalsvai gelsvi, aromatingi, karstelėjusio skonio. • Medetkų žiedai renkami vos pradėję žydėti į popierinius maišelius.Vaistazoles • Rugiagėlių kraštiniai žiedai išpešami iš žydinčių graižų liepos – rugpjūčio mėnesiais. Puikus džiovinimo rezultatas – išlikusi natūrali mėlyna spalva. Verta įsidėmėti. Dilgėlių lapus, ramunėlių, medetkų ir rugiagėlių žiedus bei petražolių žalumynus reikia džiovinti gerai vėdinamoje patalpoje, paskleidus ant drobės itin plonu sluoksniu. • Žemuogės renkamos birželio – liepos mėnesiais. Uogos skinamos be taurelės. Tinkamos išdžiovinti. Jų vaisiai – tamsiai raudonos spalvos, kvapūs, rūgštoko ir salstelėjusio skonio. • Šermuškniai renkami rugpjūčio – rugsėjo mėnesiais. Vaisia skinami kekėmis, apvytinami saulėje. Išdžiovintos uogos nurenkamos nuo kekių. Jos būna apvalios, gelsvai oranžinės ar rusvai raudonos, raukšlėtos, blizgančios, rūgščiai kartaus skonio. Verta įsidėmėti. Žemuogių ir šermukšnių vaisiai džiovinami specialiose džiovyklose, o namuose – orkaitėje 40 °C temperatūroje (panašiai kaip grybai).