Įvairias sėklas vartojame kaip prieskonius ir patiekalų pagardus. Jos tinka įvairiems patiekalams: gliaudytos saulėgrąžos tiks prie silkės, sezamas – pyrago gaminiams, duoną tinka pagardinti moliūgo sėklomis, kmynais arba kalendra. Minėtos sėklos ne tik pagerina maisto skonį, bet turi ir gydomųjų savybių.
Kmynai gerina virškinimą
Kmynai vartojami labai plačiai. Jie gerina maisto skonį ir aromatines savybes. Nuo senų laikų lietuviai kepdavo naminę duoną su kmynais. Kartoko skonio kmynų sėklose nemažai eterinio aliejaus, baltymų. Medicinoje kmynų sėklų užpilu dažniausiai gydomi įvairūs žarnyno sutrikimai. Kmynai sužadina apetitą, gerina virškinimą, neleidžia žarnyne kauptis dujoms. Manoma, kad kmynų nuoviras gali paskatinti menstruacijų prasidėjimą, malšina vidaus organų spazmus. Kaip pagaminti kmynų nuovirą? 2 valgomuosius šaukštus kmynų užpilkite stikline vandens ir virkite 15 minučių. Nuėmę skystį nuo viryklės, palikite 45 minutespastovėti, paskui perkoškite, pripilkite vandens tiek, kiek išgaravo. Gerkite po pusę stiklinės 3 – 4 kartus per dieną (geriausiai prieš valgį). Vaikams nuovirą galima pasaldinti cukrumi arba medumi.
Gliaudytos saulėgrąžos – puikus energijos šaltinis
Saulėgrąžų sėklose daug proteino, polinesočiųjų riebiųjų rūgščių, vitaminų A, E, D, B bei kalcio, magnio, fosforo, geležies, cinko, kalio, fluoro ir jodo. Jas galima krimsti vienas, dėti į salotas, jomis paskaninama duona. Saulėgrąžų sėklos naudingos akims, odai, nagams, gydo hipertenziją, stiprina nervų sistemą.
Labai plačiai vartojame saulėgrąžų aliejų, kuriame gausu polinesočiųjų riebalų rūgščių ir linolinės rūgšties. Jos stiprina imunitetą ir padeda išvengti širdies ligų.
Sezamo sėklos
Sezamo sėklos yra labai maistingos. Jose daug proteino, vitaminų A ir E, proteino, nesočiųjų riebalų rūgščių, kalcio (daug daugiau negu piene), magnio. Nelukštentos sėklos dedamos į duonos gaminius ir yra maistingesnės negu lukštentos sėklos, nes didžioji dalis mineralų yra lukštuose. Sezamo sėklomis pabarstyti duonos, pyrago gaminiai bei saldumynai geriau virškinami. Iš specialiai apdorotų sezamo sėklų masės gaminama chalva.
Nustatyta, kad sezamo aliejus yra bene vienintelė riebalų rūšis, kurią organizmas pasisavina beveik 100 proc.Maistinių savybių dėka iš sezamo sėklų spaudžiamas geros kokybės aliejus. Jis vartojamas įvairių šalių liaudies medicinoje nuo ūmių peršalimo ligų, lėtinio kosulio ir slogos. Susirgus šiomis ligomis patartina kasdien iš ryto išgerti po vieną valgomąjį šaukštą aliejaus. Aliejuje esančios medžiagos didina trombocitų kiekį kraujyje ir greitina kraujo krešėjimą. Sezamo sėklos ir jų produktai detoksikuoja organizmą.