Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimaiTransportasNekilnojamasis turtasStatyba, remontasViskas namamsTelefonaiDarbas, mokslasTechnikaLaisvalaikisDrabužiaiKompiuterijaVerslasViskas nemokamaiPrekės vaikams

Maisto derinimas

Idėją, kad virškinimui ir bendrai sveikatos būklei naudinga tinkamai derinti maistą, 4 – ąjame dešimtmetyje iškėlė JAV gydytojas Williamas Howardas Hay. Pats išbandęs savo sukurtus maisto derinimo principus ir labai pagerinęs sveikatą, jis atsisakė chirurgo karjeros ir pradėjo savo pacientus gydyti dieta. Savo teoriją W. H. Hay išdėstė savo pagrindiniame mokslo veikale, todėl maisto derinimas dažnai vadinamas Hay dieta. sveika mitybaĮ maisto cheminę sudėtį įeina įvairūs komponentai, tarp jų – baltymai, krakmolas, riebalai, vitaminai, mineralai, ląsteliena ir vanduo. Daugiausiai baltymų organizmas gauna valgant gyvulinius produktus – žuvį, mėsą, pieno produktus ir kiaušinius. Įprastas krakmolo šaltinis – duona, ryžiai, makaronai, kruopos, bulvės. Baltymų ir krakmolo cheminė sudėtis labai skirtinga, juos virškinant dalyvauja skirtingi fermentai. Baltymus skaidyti pradeda rūgštys, o krakmolą skaido šarminiai – visiškai priešingos sudėties junginiai. Kai kurių žmonių virškinimo sistema nepajėgia tuo pačiu metu normaliai perdirbti ir baltymų, ir krakmolo, tad virškinimo sutrikimų jiems padeda išvengti tinkamai derinamas maistas. Pagrindinis maisto derinimo principas – gaminant patiekalus nemaišyti baltymų ir krakmolo. Taigi tiek baltymingi, tiek krakmolingi produktai turi būti derinami su „neutraliais“. Maisto derinimo požiūriu neutralūs produktai yra daržovės (išimtis – bulvės) ir riebalai (pavyzdžiui, aliejus). Įgiję patirties patys galite sugalvoti įvairių maisto derinių. Galimi tokie maisto produktų deriniai: • Mėsa ar žuvis su daržovių salotomis. • Makaronai su pomidorų padažu ir salotomis. • Aštrūs daržvių patiekalai su ryžiais. • Keptos bulvės su salotomis. • Troškinta mėsa su daržovėmis. • Sumuštinis su avokadų salotomis.