Šviežios sultys teikia energijos ir padeda išlaikyti gerą sveikatą. Patartina gerti įvairių rūšių sultis, nes šitaip organizmas gauna daugelį reikiamų vitaminų. Sultyse yra vitaminų, mineralų, pektinų, organinių rūgščių ir natūralaus cukraus. Kasdien patartina išgerti bent po dvi stiklines šviežiai spaustų sulčių. Tiesa, sergant kai kuriomis ligomis, pavyzdžiui, opalige, pankreatitu, cukriniu diabetu, sulčių gerti nepatartina.
Organizmui naudingiausios sultys yra šios:
• Obuolių. Obuolių sultyse gausu pektinų, kurie mažina neigiamą aplinkos teršalų sukeltą poveikį.
• Serbentų. Serbentų sultys gerina virškinimą ir turi nemažai vitamino C.
• Aviečių. Šių uogų sultys turi daug cinko ir magnio, stiprinančių nervų sistemą.
• Slyvų. Slyvų sultys skatina ir reguliuoja žarnyno veiklą, turi daug vitamino A, padeda kenčiant nuo vidurių užkietėjimo.
• Morkų. Morkų sultys yra vitamino A šaltinis.
• Vynuogių. Vynuogių sultys – kalio šaltinis. Taip pat šios sultys gerina skrandžio bei žarnyno veiklą, spartina medžiagų apykaitą.
• Pomidorų. Pomidorų sultys labiausiai vertinamos dėl likopeno, kuris mažina riziką susirgti onkologinėmis ligomis.
• Kopūstų. Kopūstų sultys turi daug vitamino U, o šis, kaip žinia, tiesiogiai veikia žarnyno mikloflorą ir skrandžio gleivinę.
• Burokėlių. Burokėlių sultys turi folio rūgšties.
• Apelsinų sultys. Šios sultys vartojamos gydant hipovitaminozę bei avitaminozę. Taip pat patartina gerti sergant kepenų ligomis, nutukimu, podagra, hipertonine liga, ateroskleroze.
Nevartokite apelsinų sulčių, jei sergate skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opalige, žarnyno uždegimu, gastritu, arba jei jums yra padidėjęs skrandžio rūkštingumas.
• Citrinų sultys. Šios sultys gerina virškinimą, kraujo bei medžiagų apykaitą. Jei sergate reumatu, tuberkulioze, avitaminoze, išemine širdies liga, turite antsvorį, gerkite citrinų sultis.
Į viršų