Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimaiTransportasNekilnojamasis turtasStatyba, remontasViskas namamsTelefonaiDarbas, mokslasTechnikaLaisvalaikisDrabužiaiKompiuterijaVerslasViskas nemokamaiPrekės vaikams

Kodėl sveika valgyti duoną?

Duona – kepinys iš kviečių, rugių ir kitų javų miltų. Vienas iš svarbiausių maisto produktų, patenkinantis daugumą organizmo energijos poreikių. Duonai tešla maišoma iš miltų, druskos ir vandens. Kai kada dar dedama salyklo, kmynų, cukraus, pieno, išrūgų ar kitų priedų. Tešla dažniausiai rauginama duonos raugu arba keliama mielėmis. Kai kurie žmonės duonos atsisako, nes neva ji yra viena iš svorio augimo priežasčių. duona Vis dėl to dietologai nepataria duonos atsisakyti visiškai, nes duona ir kiti grūdų produktai – maitinimosi pagrindas, sveikos mitybos lentelės piramidėje esantis pirmoje pozicijoje. Grūdų produktų patariama valgyti 5 – 6 ir daugiau kartų per dieną, kai porciją sudaro, pavyzdžiui, viena riekelė duonos. Grūdų gaminiai teikia organizmui energijos ir yra pagrindinis maistinių skaidulų šaltinis. Duonos produktuose gausu angliavandenių, maistinių skaidulų, o jos gerina žarnyno veiklą, mažina cholesterolio koncentraciją kraujo plazmoje. Duonoje gausu vitaminų ir mikroelementų. Daugiausia yra B grupės vitaminų, dar randama vitamino PP, taip pat daug kalcio, kalio, fosforo, geležies. Duona taip pat padeda nuo vidurių užkietėjimo kenčiantiems žmonėms ir tiems, kurie nori pagerinti širdies veiklą, nes ruginiuose miltuose gausu nesočiųjų riebiųjų rūgščių. Vertėtų žinoti, kad ruginė duona vertingesnė nei kvietinė, nes joje daugiau ląstelienos, vitaminų ir mikroelementų. Taip pat ji padeda lengviau suvirškinti kitus maisto produktus.