Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Kalcis ir magnis – sportuojantiems

Jei aktyviai sportuojate ir laikotės dietos, nepamirškite, kad jūsų organizmui gali pritrūkti kalcio ir magnio. Anot gydytojų šie mikroelementai būtini daug jėgos išeikvojančio ir mažai maisto medžiagų gaunančio žmogaus organizmui.

Stingant kalcio, gresia osteoporozė. Dažniau ši liga kamuoja neaukšto ūgio moteris, kurios turi mažai riebalinio audinio, nevartoja hormoninių kontraceptikų, nuolat laikosi dietų ir rūko. Dėl magnio trūkumo svaigsta galva, gali ištikti infarktas, silpsta nervų sistema, todėl gresia depresija.

  • Magnis blogiau pasisavinamas, jei vartojama daug gaiviųjų gėrimų, druskos ir kai kurių vaistų (ypač antibiotikų arba varančių skysčių). Taip pat jei piktnaudžiaujama riebiu ir baltymingu maistu, alkoholiu, badaujama. Ypač daug magnio netenkama gausiai prakaituojant. Vasarą mėgote pasilepinti saulėje? Gali būti, kad sutriko magnio pusiausvyra organizme. Taip galėjo atsitikti ir vartojant preparatų, kuriuose yra estrogenų.
  • Kalcį organizmas geriau pasisavins ir nesutriks virškinimas, jei jį vartosite su jogurtu, praturtintu bifidobakterijomis. Kalcio tabletes reikia ne ryti, o gerai sukramtyti. Geriausia gerti kalcio, magnio, cinko ir vitamino D preparatą: kalcis iš organizmo šalina magnį, o vitaminas D gerina jo pasisavinimą.

Pagrindinis kalcio šaltinis – pienas ir jo produktai, mineralinis vanduo, riešutai, brokoliai ir kitos daržovės. Kasdienė norma – nuo 1 iki 1,5mg. Nepersistenkite – per didelis kalcio kiekis gali sukelti inkstų akmenligę. Magnio turtingos razinos, vynuogės, riešutai, bulvės, grūdai, kopūstai, pienas, morkos, žirneliai. Dienos norma – 350 mg.

Kalcio ir magnio stinga, jei:

  • Dažnai traukia skausmingas rankų ir kojų mėšlungis.
  • Nuolat skauda galvą ir slegia bloga nuotaika.
  • Maudžia raumenis, jie silpsta.
  • Ima kristi dantų plombos.
  • Lūžinėja ir skilinėja nagai.