Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Viskas apie varškę

Pasak specialistų, varškėje gausu organizmui reikalingų baltymų, pieno riebalų, kalcio druskų, fosforo, mineralinių medžiagų, kurios ne tik veiksmingai stiprina kaulus bei dantis, bet ir reguliuoja medžiagų apykaitą, stiprina nervų sistemą. Tačiau šis produktas, priešingai nei daugelis mano, ne itin lengvas valgis: iš varškės į organizmą patekę baltymai sunkiai virškinami. Be to, valgant pernelyg daug šio produkto, jame esantys gyvuliniai riebalai sunkina kepenų veiklą, skatina aterosklerozę.

Jei norite, kad organizmas iš varškės gautų kuo daugiau naudingų medžiagų ir neapsunkintų virškinimo, ją valgykite tik šviežią ir ne daugiau kaip 200 g per dieną.

Kad nepabostų varškės skonis, kaskart ją pagardinkite vis kitokiais priedais. Pavyzdžiui, mėgstama uogiene su cukrumi, trintomis šviežiomis uogomis, smulkintais riešutais, šviežiais ar džiovintais vaisiais, uogomis, sezamų sėklomis ir t.t. Galite įmaišyti želė gabaliukų, vaniliniu cukrumi pasaldintos standžiai plaktos grietinėlės. Šviežios varškės galite įmaišyti net į mėgstamą grūdų košę, ledų desertą, pasūdytos ir pagardintos smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis tiekti su karštomis bulvėmis ar makaronais.

Ką gaminti iš varškės

Šviežia varškė ne tik sveikas užkandis, bet ir maistingas produktas, iš kurio galite paruošti lengvų karštųjų patiekalų. Rytą skrandis prašo šilto maisto? Sumaišykite pakelį varškės, kiaušinį, kelis šaukštus manų kruopų, šaukštą cukraus, šaukštelį alyvuogių aliejaus, pusę stiklinės grietinės, žiupsnelį citrinos rūgštimi nugesintos sodos ir suminkykite vientisą masę. Iš jos suformuokite paplotėlius ir iškepkite karštuose riebaluose. Skanaukite užgerdami karšta kvapia kava. Jei kepto maisto vengiate, iš varškės masės sukočiokite pailgos formos „dešrelę“, supjaustykite griežinėliais ir apvoliokite miltais,o tada kelias minutes pavirkite. Turėsite gardžių varškėtukų, kuriuos galima pagardinti grietine, uogiene, cukrumi ir kitais priedais. Pietums siūlome pasiruošti varškės ir makaronų apkepą. 200 g makaronų išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės. Sumaišykite su keliais šaukštais alyvuogių aliejuje pakepintų tarkuotų morkų, su šlakeliu pieno išplaktu kiaušiniu ir 200 g varškės. Pagal skonį pasūdykite. Gautą masę tolygiai paskirstykite aliejumi išteptoje kepimo skardoje, apibarstykite smulkintais džiūvėsėliais ir pašaukite į įkaitintą orkaitę.

Pietų valgiaraščiui tiks ir pikantiški kotletukai iš varškės, šviežios menkės ir bulvių: žuvų filė sumalkite ir sumaišykite su varške, kiaušiniu bei keliais šaukštais trintų bulvių. Pasūdykite ir suformuokite kotletukus ir iškepkite karštame alyvuogių aliejuje. Valgykite aplietus lydytu sviestu.

Mėgstate desertus? Pasigaminkite ir pragaukite varškės pudingo. Varškę pertrinkite per sietelį ir sumaišykite su cukrumi ištrintu kiaušinio tryniu, šaukšteliu lydyto sviesto bei žiupsneliu druskos. Įberkite kelis šaukštus tarkuotų džiūvėsėlių ir gerai išsukite. Įmaišykite standžiai išplaktą kiaušinio baltymą. Gautą masę sukrėskite į sviestu išteptą ir džiūvėsėliais pabarstytą kepimo skardą su vandeniu ir 20 minučių pašaukite į įkaitintą orkaitę. Valgykite aplietą uogų sirupu ar grietine.