Šiame straipsnyje – viskas, ką reikia žinoti apie mėsos laikymą, paruošimą maisto gaminimui ir gaminimą. Be pagrindinės informacijos jame rasite ir nemažai naudingų patarimų – atrodo labai paprastų, bet tikrai praversiančių darbuojantis virtuvėje.
Mėsos priežiūra, paruošimas.
- Mėsą muškite ant šaltu vandeniu pavilgytos lentos: sausas medis sugeria mėsos sultis.
- Specifinis avienos kvapas išnyks, jei prieš gamindami ją patepsite garstyčiomis.
- Dešros nepelės, jei jas trumpam panardinsite į stiprų druskos tirpalą.
- Rūkytą dešrą pusei minutės panardinkite į karštą vandenį, tada odelė atšoks ir bus lengviau ją nulupti.
- Kai mėsa įgyja nemalonų kvapą, atšviežinti ją galite šitaip: 10-15min pamirkykite šaltame, šiek tiek pasūdytame ramunėlių nuovire, paskui nuplaukite pasūdytu ir actu parūgštintu vandeniu.
- Neplaukite mėsos, kurios nesiruošiate tuojau pat naudoti maistui, nes nuplauta ji greičiau genda.
- Šviežią mėsą šiek tiek palaikykite šaldytuve. Tuomet lengviau ją supjaustysite.
- Kiauliena sugeria įvairius kvapus. Todėl geriausia ją laikyti uždengtame emaliuotame arba stikliniame inde.
- Mėsos faršą laikykite stikliniame ar emaliuotame inde, pridengtame tam indui tinkančiu dangčiu ar lėkštele.
- Tam, kad mėsoje liktų kuo daugiau maisto medžiagų, plauti ją reikia greitai ir tik ką nuplovus supjaustyti porcijomis.
- Perpjautą kumpį ar dešrą ilgiau išlaikysite šviežius ir neapdžiuvusius, jei pjūvio vietą patepsite riebalais.
- Dešra neišdžius ir nepakeis spalvos, jei nupjautą galą pridengsite pergamentinio popieriaus skiautele.
- Kad lengviau nusiluptų šviežia dešra, valandai ją suvyniokite į drėgną servetėlę.
- Kietą seną mėsą įtrinkite sausomis garstyčiomis ir kurį laiką palaikykite, o po to būtinai nuplaukite šaltu vandeniu – mėsa suminkštės ir bus švelnaus skonio.
- Jeigu pjaustot mėsą kepimui, stenkitės pjauti skersai raumeninio audinio. Tada mėsa mažiau susitrauks ir išliks sultingesnė.
Mėsos kepimas.
- Vanduo, įpiltas į skardinę ir įdėtas į orkaitę, kur kepama mėsa, apsaugo, kad ji neišdžiūtų ir neprisviltų.
- Mėsa neprisvils, jei prieš kepant keptuvę pabarstysite druska. Kai druska keptuvėje ims "šokinėti", dėkite mėsą ir kepkite. Sūdykite prieš baigiant kepti.
- Prieš kepdami gerai įkaitinkite keptuvę, o tik po to įdėkite riebalų, taip mažiau jų sunaudosite.
- Mėsos nesūdykite, nes sūrimas ištraukia iš mėsos vertingas sultis, dėl to sumažėja jos maistingumas ir skonis tampa prastesnis.
- Prieš kepdami nuplautą mėsą nusausinkite, nes šlapia mėsa prasčiau kepa.
- Mėsą reikia kepti prieš pat patiekiant į stalą, nes net neilgai pastovėjusi ji būna ne tokia skani, kaip ką tik kepta.
- Mėsa bus sultingesnė, jei didelį jos gabalą kepsite įkaitintuose riebaluose.
- Orkaitėje kepama mėsa kietėja. Kad ji būtų minkšta, prieš dėdami ją kepti, apšlakstykite taurele romo ar konjako. Alkoholis išgaruos, o mėsa bus sultingesnė.
- Prieš dadant mėsa į orkaitę, pirmiausia iš visų pusių ją galima apkepti keptuvėje – taip mėsoje liks daugiau maisto medžiagų.
- Mėsa su kaulu iškepa greičiau, nei mėsa be kaulo, nes kaulai geriau praleidžia šilumą ir karštis geriau patenką į mėsą. Tad būtinai atsižvelkite į tai pasirinkdami kepimo laiką.
- Kepta šoninė bus trapi, jei prieš kepant ją trumpai pamirkysite piene ir apvoliosite miltais.
- Jeigu mėsą kepsite ant dar gerai neįkaitusios kepsninės, ji keps per ilgai, bus sausa ir turės kartų dūmo prieskonį.
Mėsos virimas.
- Prieš virdami (ar kepdami) mėsą, nepašalinkite nuo jos visų riebalų. Esant plonam sluoksneliui riebalų, iš mėsos neišteka sultys, dėl to mėsa yra sultingesnė.
- Virdami mėsą, nepjaustykite jos mažais gabaliukais. Didelis gabalas visada yra skanesnis.
- Virdami seną mėsą, įpilkite šaukštelį acto – ji bus skanesnė ir greičiau išvirs.
Į viršų