Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimaiTransportasNekilnojamasis turtasStatyba, remontasViskas namamsTelefonaiDarbas, mokslasTechnikaLaisvalaikisDrabužiaiKompiuterijaVerslasViskas nemokamaiPrekės vaikams

Viskas apie mėsą

  • Autorius
Šiame straipsnyje – viskas, ką reikia žinoti apie mėsos laikymą, paruošimą maisto gaminimui ir gaminimą. Be pagrindinės informacijos jame rasite ir nemažai naudingų patarimų – atrodo labai paprastų, bet tikrai praversiančių darbuojantis virtuvėje. Mėsos priežiūra, paruošimas.
  • Mėsą muškite ant šaltu vandeniu pavilgytos lentos: sausas medis sugeria mėsos sultis.
  • desraSpecifinis avienos kvapas išnyks, jei prieš gamindami ją patepsite garstyčiomis.
  • Dešros nepelės, jei jas trumpam panardinsite į stiprų druskos tirpalą.
  • Rūkytą dešrą pusei minutės panardinkite į karštą vandenį, tada odelė atšoks ir bus lengviau ją nulupti.
  • Kai mėsa įgyja nemalonų kvapą, atšviežinti ją galite šitaip: 10-15min pamirkykite šaltame, šiek tiek pasūdytame ramunėlių nuovire, paskui nuplaukite pasūdytu ir actu parūgštintu vandeniu.
  • Neplaukite mėsos, kurios nesiruošiate tuojau pat naudoti maistui, nes nuplauta ji greičiau genda.
  • Šviežią mėsą šiek tiek palaikykite šaldytuve. Tuomet lengviau ją supjaustysite.
  • Kiauliena sugeria įvairius kvapus. Todėl geriausia ją laikyti uždengtame emaliuotame arba stikliniame inde.
  • Mėsos faršą laikykite stikliniame ar emaliuotame inde, pridengtame tam indui tinkančiu dangčiu ar lėkštele.
  • Tam, kad mėsoje liktų kuo daugiau maisto medžiagų, plauti ją reikia greitai ir tik ką nuplovus supjaustyti porcijomis.
  • Perpjautą kumpį ar dešrą ilgiau išlaikysite šviežius ir neapdžiuvusius, jei pjūvio vietą patepsite riebalais.
  • Dešra neišdžius ir nepakeis spalvos, jei nupjautą galą pridengsite pergamentinio popieriaus skiautele.
  • Kad lengviau nusiluptų šviežia dešra, valandai ją suvyniokite į drėgną servetėlę.
  • Kietą seną mėsą įtrinkite sausomis garstyčiomis ir kurį laiką palaikykite, o po to būtinai nuplaukite šaltu vandeniu – mėsa suminkštės ir bus švelnaus skonio.
  • Jeigu pjaustot mėsą kepimui, stenkitės pjauti skersai raumeninio audinio. Tada mėsa mažiau susitrauks ir išliks sultingesnė.
Mėsos kepimas.
  • Vanduo, įpiltas į skardinę ir įdėtas į orkaitę, kur kepama mėsa, apsaugo, kad ji neišdžiūtų ir neprisviltų.
  • Mėsa neprisvils, jei prieš kepant keptuvę pabarstysite druska. Kai druska keptuvėje ims "šokinėti", dėkite mėsą ir kepkite. Sūdykite prieš baigiant kepti.
  • mesa ant groteliuPrieš kepdami gerai įkaitinkite keptuvę, o tik po to įdėkite riebalų, taip mažiau jų sunaudosite.
  • Mėsos nesūdykite, nes sūrimas ištraukia iš mėsos vertingas sultis, dėl to sumažėja jos maistingumas ir skonis tampa prastesnis.
  • Prieš kepdami nuplautą mėsą nusausinkite, nes šlapia mėsa prasčiau kepa.
  • Mėsą reikia kepti prieš pat patiekiant į stalą, nes net neilgai pastovėjusi ji būna ne tokia skani, kaip ką tik kepta.
  • Mėsa bus sultingesnė, jei didelį jos gabalą kepsite įkaitintuose riebaluose.
  • Orkaitėje kepama mėsa kietėja. Kad ji būtų minkšta, prieš dėdami ją kepti, apšlakstykite taurele romo ar konjako. Alkoholis išgaruos, o mėsa bus sultingesnė.
  • Prieš dadant mėsa į orkaitę, pirmiausia iš visų pusių ją galima apkepti keptuvėje – taip mėsoje liks daugiau maisto medžiagų.
  • Mėsa su kaulu iškepa greičiau, nei mėsa be kaulo, nes kaulai geriau praleidžia šilumą ir karštis geriau patenką į mėsą. Tad būtinai atsižvelkite į tai pasirinkdami kepimo laiką.
  • Kepta šoninė bus trapi, jei prieš kepant ją trumpai pamirkysite piene ir apvoliosite miltais.
  • Jeigu mėsą kepsite ant dar gerai neįkaitusios kepsninės, ji keps per ilgai, bus sausa ir turės kartų dūmo prieskonį.
Mėsos virimas.
  • Prieš virdami (ar kepdami) mėsą, nepašalinkite nuo jos visų riebalų. Esant plonam sluoksneliui riebalų, iš mėsos neišteka sultys, dėl to mėsa yra sultingesnė.
  • Virdami mėsą, nepjaustykite jos mažais gabaliukais. Didelis gabalas visada yra skanesnis.
  • Virdami seną mėsą, įpilkite šaukštelį acto – ji bus skanesnė ir greičiau išvirs.