Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Viskas apie mėsą

Šiame straipsnyje – viskas, ką reikia žinoti apie mėsos laikymą, paruošimą maisto gaminimui ir gaminimą. Be pagrindinės informacijos jame rasite ir nemažai naudingų patarimų – atrodo labai paprastų, bet tikrai praversiančių darbuojantis virtuvėje. Mėsos priežiūra, paruošimas.
  • Mėsą muškite ant šaltu vandeniu pavilgytos lentos: sausas medis sugeria mėsos sultis.
  • desraSpecifinis avienos kvapas išnyks, jei prieš gamindami ją patepsite garstyčiomis.
  • Dešros nepelės, jei jas trumpam panardinsite į stiprų druskos tirpalą.
  • Rūkytą dešrą pusei minutės panardinkite į karštą vandenį, tada odelė atšoks ir bus lengviau ją nulupti.
  • Kai mėsa įgyja nemalonų kvapą, atšviežinti ją galite šitaip: 10-15min pamirkykite šaltame, šiek tiek pasūdytame ramunėlių nuovire, paskui nuplaukite pasūdytu ir actu parūgštintu vandeniu.
  • Neplaukite mėsos, kurios nesiruošiate tuojau pat naudoti maistui, nes nuplauta ji greičiau genda.
  • Šviežią mėsą šiek tiek palaikykite šaldytuve. Tuomet lengviau ją supjaustysite.
  • Kiauliena sugeria įvairius kvapus. Todėl geriausia ją laikyti uždengtame emaliuotame arba stikliniame inde.
  • Mėsos faršą laikykite stikliniame ar emaliuotame inde, pridengtame tam indui tinkančiu dangčiu ar lėkštele.
  • Tam, kad mėsoje liktų kuo daugiau maisto medžiagų, plauti ją reikia greitai ir tik ką nuplovus supjaustyti porcijomis.
  • Perpjautą kumpį ar dešrą ilgiau išlaikysite šviežius ir neapdžiuvusius, jei pjūvio vietą patepsite riebalais.
  • Dešra neišdžius ir nepakeis spalvos, jei nupjautą galą pridengsite pergamentinio popieriaus skiautele.
  • Kad lengviau nusiluptų šviežia dešra, valandai ją suvyniokite į drėgną servetėlę.
  • Kietą seną mėsą įtrinkite sausomis garstyčiomis ir kurį laiką palaikykite, o po to būtinai nuplaukite šaltu vandeniu – mėsa suminkštės ir bus švelnaus skonio.
  • Jeigu pjaustot mėsą kepimui, stenkitės pjauti skersai raumeninio audinio. Tada mėsa mažiau susitrauks ir išliks sultingesnė.
Mėsos kepimas.
  • Vanduo, įpiltas į skardinę ir įdėtas į orkaitę, kur kepama mėsa, apsaugo, kad ji neišdžiūtų ir neprisviltų.
  • Mėsa neprisvils, jei prieš kepant keptuvę pabarstysite druska. Kai druska keptuvėje ims "šokinėti", dėkite mėsą ir kepkite. Sūdykite prieš baigiant kepti.
  • mesa ant groteliuPrieš kepdami gerai įkaitinkite keptuvę, o tik po to įdėkite riebalų, taip mažiau jų sunaudosite.
  • Mėsos nesūdykite, nes sūrimas ištraukia iš mėsos vertingas sultis, dėl to sumažėja jos maistingumas ir skonis tampa prastesnis.
  • Prieš kepdami nuplautą mėsą nusausinkite, nes šlapia mėsa prasčiau kepa.
  • Mėsą reikia kepti prieš pat patiekiant į stalą, nes net neilgai pastovėjusi ji būna ne tokia skani, kaip ką tik kepta.
  • Mėsa bus sultingesnė, jei didelį jos gabalą kepsite įkaitintuose riebaluose.
  • Orkaitėje kepama mėsa kietėja. Kad ji būtų minkšta, prieš dėdami ją kepti, apšlakstykite taurele romo ar konjako. Alkoholis išgaruos, o mėsa bus sultingesnė.
  • Prieš dadant mėsa į orkaitę, pirmiausia iš visų pusių ją galima apkepti keptuvėje – taip mėsoje liks daugiau maisto medžiagų.
  • Mėsa su kaulu iškepa greičiau, nei mėsa be kaulo, nes kaulai geriau praleidžia šilumą ir karštis geriau patenką į mėsą. Tad būtinai atsižvelkite į tai pasirinkdami kepimo laiką.
  • Kepta šoninė bus trapi, jei prieš kepant ją trumpai pamirkysite piene ir apvoliosite miltais.
  • Jeigu mėsą kepsite ant dar gerai neįkaitusios kepsninės, ji keps per ilgai, bus sausa ir turės kartų dūmo prieskonį.
Mėsos virimas.
  • Prieš virdami (ar kepdami) mėsą, nepašalinkite nuo jos visų riebalų. Esant plonam sluoksneliui riebalų, iš mėsos neišteka sultys, dėl to mėsa yra sultingesnė.
  • Virdami mėsą, nepjaustykite jos mažais gabaliukais. Didelis gabalas visada yra skanesnis.
  • Virdami seną mėsą, įpilkite šaukštelį acto – ji bus skanesnė ir greičiau išvirs.