Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Viskas apie kiaušinius

Vištų kiaušiniai yra vienintelis produktas, kurį mūsų organizmas įsisavina 97-98 proc. Kiaušinių tryniuose yra nepakeičiamų aterosklerozės ir vėžio susirgimų profilaktikai naudingų nesočiųjų riebiųjų rūgščių. Kiaušiniai – vienas iš nedaugelio natūralių lecitino šaltinių. Lecitinas dalyvauja riebalų ir cholesterolio skaidyme, todėl gerina riebaus maisto virškinimą, neleidžia organizme kauptis riebalų pertekliui, mažina "blogojo" cholesterolio kiekį organizme ir didina "gerojo" cholesterolio kiekį apsaugodamas kraujagysles nuo aterosklerozės. Nepamirškite, kad geriausiai virškinami minkštai virti kiaušiniai. Šiame straipsnyje – naudingi patarimai, kaip patikrinti kiaušinių šviežumą, kaip juos laikyti bei dar keletas mažų gudrybių, tikrai praversiančių buityje. Kiaušinių laikymas ir šviežumo patikrinimas. kiausiniaiJeigu norite patikrinti, ar švieži kiaušiniai, panardinkite į stiklinį indą su sūriu vandeniu: jeigu kiaušinis guli ant dugno - jis šviežias; jei jis atsiduria vertikaliai, bet guli ant dugno - jis padėtas prieš kelias dienas, jeigu plaukioja vandenyje, tai jis jau kelių savaičių; jei iškyla į paviršių, tai jis kelių mėnesių. Kiaušinio šviežumą galima nustatyti ir pagal jo trynį. Į stiklinę sūraus vandens (stiklinei vandens reikės 2,5g druskos) įleiskite kiaušinio trynį. Jeigu jis nusileis į dugną, tai kaiušiniui mažiausiai 10 parų. Jeigu trynys giliai pasiners, tai jam 8 paros. Visai šviežio kiaušinio trynys laikosi vandens paviršiuje. Kiaušinius geriausia laikyti 1-2 laipsnių temperatūroje sausus, sustatytus smaigaliais žemyn. Nelaikykite kiaušinių kartu su stipraus kvapo produktais (sūriu, silke, rūkyta dešra ir pan.), nes kiaušiniai greitai sugeria pašalinius kvapus. Jeigu norite kiaušinius šaldytuve išlaikyti labai ilgai, kiekvieną kiaušinį įsukite į popierių ir kartą per savaitę apverskite kita puse. Ant kiaušinių kevalų yra mikrobų, todėl prieš naudodami švariai juos nuplaukite. Šaldytuve laikykite neplautus, nes plauti kiaušiniai greičiau genda. Naudingi patarimai. Baltymus geriausia plakti porcelianiniame inde. Jei į baltymus pateko trynio arba riebalų, galite nebevargti ir jų nebeplakti – norimo rezultato vistiek nepasiesksite. Kiaušinių baltymus geriau išplaksite ir jie bus puresni, jei į juos įbersite žiupsnelį druskos. Šalto kiaušinio baltymas greičiau atsiskiria nuo trynio, todėl kiaušinius, kuriuos naudosite kremui arba keksui, palailykite šaldytuve arba šaltame kiausinio trynysvandenyje. Šalti baltymai ir tryniai geriau išsiplaka ir išplakti nenusėda. Jei jums reikalingas tik kiaušinio baltymas, tai pradurkite stora adata abu kiaušinio galus. Baltymą išpūskite į indelį, o trynys pasiliks viduje. Aplink virtų kiaušinių trynį neatsiras tamsaus sluoksnio, jei juos virsite 5min, po to puodą nukaisite ir palaikysite kiaušinius karštame vandenyje dar 10min. Jeigu norite virti kiaušinį su įtrūkusiu lukštu, tai virkite jį stipriai pasūdytame vandenyje arba įskilusią vietą patepkite citrinos sultimis. Iš žąsų ir ančių kiaušinių nekepkite kiaušinienės, nevalgykite jų žalių. Šių paukščių kiaušiniai naudojami tik konditerijoje.