Bet kuris patiekalas be prieskonių, tai dar ne patiekalas. Gurmanai juos tiesiog dievina, nes prieskoniai teikia valgiui subtilų aromatą, tarsi pabrėžia jo skonį, žadina apetitą, o svarbiausia – padeda virškinimui, be to dauguma jų turi gydomųjų savybių. Kai kurios žolės puikiai gali pakeisti brangius ar sunkiai gaunamus prieskonius.
-
Į duoną, grybus ir guliašą, salotas, žuvies mėsą, šviežius ir raugintus kopūstus, picą, svogūnų patiekalus, sūdytus gaminius iš tešlos, pavyzdžiui trapioms lazdelėms tinka – kmynai.
-
Į guliašą, žuvies ir daržovių sriubas, mėsos padažus, farširuotus kiaušinius, ryžius, varškę ir makaronus – raudonieji pipirai.
-
Į pomidorų sriubas, padažus, virtą žuvį, troškintą mėsą, grybus, marinatą ir picą – rozmarinas.
-
Į pomidorų sriubas, padažus, salotas, virtą žuvį, grybus, omletą, kiaušinius, varškę ir ant duonos užteptus sviestą – tinka žalias svogūnas.
-
Į marinuotą žuvį, laukinių žvėrių mėsą, žuvies salotas, marinuotus grybus tinka kadagio uogos.
-
Į pomidorų sriubą ir įvairiausias salotas, ypač iš pomidorų, keptą žuvį, mėsą, troškintas morkas, pupeles, grybus, kiaušinius, keptas bulves ir picą – kmynai arba raudonėlis.
-
Į vaisių sriubas, pyragėlius, obuolių ir kriaušių kompotus, grogus, punšus ir į įvairius kokteilius dedamas – anyžius.
-
Į svogūnų ir daržovių sriubas, guliašą, tamsius padažus, ryžių salotas, bulves, pupeles ar makaronus, žuvies ir mėsos patiekalus, marinatus – juodieji pipirai.
-
Į pikantiškas sriubas, „fondiu“ (karšti patiekalai iš lydyto sūrio), ryžius, makaronus, salotas, kriaušių ir slyvų kompotus, karštą vyną ir kai kuriuos gaminius iš miltų, ypač meduolius – tinka gvazdikėliai.
-
Į vištienos sultinį, avieną, kepsnius, rūkytą paukštieną, meduolius, pomidorų ir šaltas daržovių sriubas, virtą ar troškintą žuvį, visus patiekalus iš kiaušinių ir prie duonos su sviestu – kardamonas.
-
Į žuvienę, česnakienę ir vištienos sultinį, tamsius padažus, marinatus, virtą žuvį, triušieną. Raugintus kopūstus – lauro lapai.
-
Į pomidorų, kopūstų sriubas, mėsos ir vištienos sultinius, padažus, salotas su sūriu, kapotą mėsą, kopūstus, morkas, špinatus, bulvinius kukulius, meduolius, punšus ir gėrimus su romu – muskato riešutas.