Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Ne tik gurmanams (1 dalis)

Bet kuris patiekalas be prieskonių, tai dar ne patiekalas. Gurmanai juos tiesiog dievina, nes prieskoniai teikia valgiui subtilų aromatą, tarsi pabrėžia jo skonį, žadina apetitą, o svarbiausia – padeda virškinimui, be to dauguma jų turi gydomųjų savybių. Kai kurios žolės puikiai gali pakeisti brangius ar sunkiai gaunamus prieskonius.

  • Pavyzdžiui, melisa daržovių salotose, šaltuose ir karštuose patiekaluose gali pakeisti citriną. Stiprus jos lapų kvapas primena citriną. Džiovintų žolelių mišinys atstoja importinius pipirus.
  • Gelsvės lapeliai naudingesni nei „prieskoniai sriuboms“. Taigi atkreipkime dėmesį į prieskonines žoleles. Daugelį jų galima išsiauginti darže ar net balkone, ant palangės. Į bulvių ir daržovių sriubas, tamsius padažus, salotas, į virtą žuvį, vištą, mėsos faršą, avieną, ar paštetus – tinka gelsvė.
  • Į grybų, žalumynų padažus, žirnių sriubą, troškintą žuvį, kapotą mėsą, keptą kiaulieną į žuvies ir mėsos, paukštienos salotas – šaltmėtės.
  • Į žuvienę, žalumynų padažus, žuvies salotas, keptą kiaulieną, jautieną, laukinių žvėrių mėsą, paukštieną, pomidorų, svogūnų salotas – šalavijas.
  • Į mėsos šiupininę – garstyčios.
  • Į agurkų, pomidorų salotas, padažus, į bulves, žuvį, į visų rūšių virtą mėsą, į pupeles, sojas, actą, omletus, į sviestą ir majonezą – peletrūnas.
  • Į agurkų, pomidorų ir bulvių salotas, padažus, sriubas, žuvį, vėžius, kopūstus, žaliuosius žirnelius, morkas, grybus, keptas bulves, sviestą, varškę ir į visus patiekalus iš kiaušinių – krapai.
  • Į daržovių ir mėsos sriubas, padažus prie mėsos, salotas ir keptą žuvį, jautieną, avieną, kiaulieną ir šašlykus, į salotas iš pomidorų, pipirų ir svogūnų, raugintų agurkų – česnakas.
  • Į vaisių sriubas, laukinių žvėrių mėsą, kiaulieną, kopūstus, morkas, šaltą pomidorų padažą ir meduolius – kalendra.
  • Į vištienos sultinį, daržoves, virtą žuvį, silkę, kapotą mėsą, avienos, jautienos kepsnius, baltagūžį kopūstą, agurkus ir meduolius – gvazdikėlių pipirai.
  • Į vaisinius, pieniškus, vanilinius ir šokoladinius padažus, vaisių salotas ir saldžius patiekalus, paruoštus su kiaušiniais, pienu, į kremus, saldžius varškės patiekalus – vanilė.