Bet kuris patiekalas be prieskonių, tai dar ne patiekalas. Gurmanai juos tiesiog dievina, nes prieskoniai teikia valgiui subtilų aromatą, tarsi pabrėžia jo skonį, žadina apetitą, o svarbiausia – padeda virškinimui, be to dauguma jų turi gydomųjų savybių. Kai kurios žolės puikiai gali pakeisti brangius ar sunkiai gaunamus prieskonius.
-
Pavyzdžiui, melisa daržovių salotose, šaltuose ir karštuose patiekaluose gali pakeisti citriną. Stiprus jos lapų kvapas primena citriną. Džiovintų žolelių mišinys atstoja importinius pipirus.
-
Gelsvės lapeliai naudingesni nei „prieskoniai sriuboms“. Taigi atkreipkime dėmesį į prieskonines žoleles. Daugelį jų galima išsiauginti darže ar net balkone, ant palangės. Į bulvių ir daržovių sriubas, tamsius padažus, salotas, į virtą žuvį, vištą, mėsos faršą, avieną, ar paštetus – tinka gelsvė.
-
Į grybų, žalumynų padažus, žirnių sriubą, troškintą žuvį, kapotą mėsą, keptą kiaulieną į žuvies ir mėsos, paukštienos salotas – šaltmėtės.
-
Į žuvienę, žalumynų padažus, žuvies salotas, keptą kiaulieną, jautieną, laukinių žvėrių mėsą, paukštieną, pomidorų, svogūnų salotas – šalavijas.
-
Į mėsos šiupininę – garstyčios.
-
Į agurkų, pomidorų salotas, padažus, į bulves, žuvį, į visų rūšių virtą mėsą, į pupeles, sojas, actą, omletus, į sviestą ir majonezą – peletrūnas.
-
Į agurkų, pomidorų ir bulvių salotas, padažus, sriubas, žuvį, vėžius, kopūstus, žaliuosius žirnelius, morkas, grybus, keptas bulves, sviestą, varškę ir į visus patiekalus iš kiaušinių – krapai.
-
Į daržovių ir mėsos sriubas, padažus prie mėsos, salotas ir keptą žuvį, jautieną, avieną, kiaulieną ir šašlykus, į salotas iš pomidorų, pipirų ir svogūnų, raugintų agurkų – česnakas.
-
Į vaisių sriubas, laukinių žvėrių mėsą, kiaulieną, kopūstus, morkas, šaltą pomidorų padažą ir meduolius – kalendra.
-
Į vištienos sultinį, daržoves, virtą žuvį, silkę, kapotą mėsą, avienos, jautienos kepsnius, baltagūžį kopūstą, agurkus ir meduolius – gvazdikėlių pipirai.
-
Į vaisinius, pieniškus, vanilinius ir šokoladinius padažus, vaisių salotas ir saldžius patiekalus, paruoštus su kiaušiniais, pienu, į kremus, saldžius varškės patiekalus – vanilė.