Mėgstate cukrumi pagardinti kavą, arbatą, kitus gėrimus bei patiekalus? O ar žinojote, jog cukrus yra smarkiai chemiškai perdirbtas produktas? Jo maistinė vertė, deja, lygi nuliui. Kad gautumėte vertingų medžiagų, o tuo pačiu ir suteiktumėte šiek tiek saldumo mėgstamiems gėrimams bei patiekalams, vartokite cukraus pakaitalus.
Melasa
Melasa turi vitaminų B1, B2, B3, kalcio, magnio ir geležies. Ji puikiai tinka kepant gaminius iš miltų: pyragus, sausainius, bandeles.
Medus
Meduje yra truputis vitaminų ir mineralų, be to, jis lėčiau aprūpina kraują angliavandeniais, priešingai nei cukrus.
Klevų sulos sirupas
Klevų sulos sirupas turi vertingų mineralų, yra mažiau saldus už cukrų. Rinkdamiesi klevų sulos sirupą atidžiai perskaitykite gaminio pakuotę, nes dažnai tikras produktas keičiamas vandeniu, cukrumi ir sulos skonio dirbtine konsistencija. Sulos klevų sirupu JAV populiaru pagardinti blynus.
Džiovinti vaisiai
Džiovinti vaisiai daugeliui gaminių suteiks natūralaus saldumo. Jais galite pagardinti ir dribsnius su pienu ar netgi namuose išsikepti skanios duonos su džiovintais vaisiais.
Švieži vaisiai
Šviežiais vaisiais galite gardinti jogurtą, dribsnius su pienu ar tiesiog valgyti vienus, kai norisi ko nors saldaus.
Vaisių tyrės
Vaisių tyrėmis tinka pagardinti konditerijos gaminius, blynus, jogurtus, dribsnius su pienu. Jų galite įsigyti sveiko maisto parduotuvėje ar pasigaminti namuose patys.
Salyklo sirupas
Tai iš miežių arba ryžių salyklo gaminamas sirupas. Jame gausu vitaminų A, B, C, K bei kalcio. Šio sirupo įsigysite visose sveiko maisto parduotuvėse ar prekybos centrų sveiko maisto skyriuose.
Stevija
Pietų Amerikos augalo ekstraktas pasižymintis saldžiu skoniu. Juo tinka saldinti įvairius gėrimus bei konditerijos gaminius. Saldumo suteiks net mažas stevijos lašelis.
Saldymedis
Juo puikiai pagardinsite žolelių arbatą.