Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Aliejus – sveikiausi riebalai

Mokslininkų teigimu, aliejus – patys sveikiausi riebalai ir yra labai vertinamas dėl didelės vitamino E koncentracijos. Jo rūgštyse gausu paprastų nesočiųjų riebalų rūgščių ir yra apie šimtą kitokių vertingų biologinių medžiagų. Visa tai reikalinga norint išsaugoti sveiką širdies ir kraujotakos sistemą. Be viso to, stiprinamos gynybinės organizmo jėgos, užkertamas kelias pernelyg ankstyviems senėjimo procesams bei krūties vėžiui. Mytybos specialistai aliejų rekomenduoja kaitalioti. Laikykite jį šaldytuve arba vėsioje, saulės spindulių nepasiekiamoje vietoje. Rafinuotą aliejų galima saugoti iki 8, nerafinuotą – iki 4 mėn., o linų sėmenų aliejus tinka vartoti tik apie 2 mėn. aliejusAliejui išgauti naudojamas šaltas arba karštas spaudimas. Pirmuoju būdu pagamintame produkte lieka ypač daug maistingųjų medžiagų. Tačiau šis aliejus brangesnis. Jis paprastai nerafinuojamas. Rafinuojant aliejų iš jo pašalinamos įvairios priemaišos, bet nemanykite, kad tai yra gerai, nes produktas netenka aromato, o skonis pasidaro kiek pakitęs. Be to daugelis baiminasi, kad aliejuje yra cholesterolio. Galime jus nuraminti – cholesterolio nėra jokiame aliejuje. Aliejau rūšys: •    Alyvų aliejus. Turi daug naudingų medžiagų. Geriausias šviesiai gelsvos ar aukso spalvos. •    Augalinis aliejus. Įvairių augalų aliejų mišinys, pavyzdžiui, rapsų aliejus papildytas saulėgrąžų, sojų, kukurūzų ar palmių aliejais. •    Sojų aliejus. Bene pigiausia aliejaus rūšis. Dažnai gaminamas iš modifikuotų sojų ir rafinuojamas. •    Vynuogių kauliukų aliejus. Nėra labai populiarus Lietuvoje, bet nusipirkti jo galima. Puikiai tinka tiek kepimui, tiek salotoms. Be to yra neriebus ir tinka besilaikantiems dietos. •    Kukurūzų aliejus. Tinka salotoms, kepimui, yra atsparus kaitinimui. Būna tik rafinuotas. •    Saulėgrąžų aliejus. Vertinamas dėl kainos ir universalumo, nes tinka salotoms, kepimui, padažams. Yra maistingas. Būna rafinuotas ir ne. •    Linų sėmenų aliejus. Labai vertingas aliejus, naudojamas net vaistų gamybai. Turi daug nesočiųjų rūgščių, kurios greitina cholesterolio apykaitą kraujyje ir neleidžia jam kauptis. Naudingas sergant kepenų, inkstų, širdies ligomis, ateroskleroze. •    Rapsų aliejus. Maistine verte mažumėlę nusileidžia kitiems aliejams. Būna tik rafinuotas. •    Palmių aliejus. Nevartojamas šaltiems patiekalams gaminti, bet tinka gruzdinimui. Riebalai virškinami lėčiau nei angliavandeniai ar baltymai. Gavus jų atsiranda tikresnis sotumo jausmas, nekyla nenumaldomas noras valgyti. Gyvybiškai svarbūs vitaminai A, E ir K tirpsta tik riebaluose, kurie yra būtina medžiaga ląstelių membranoms, sveikai nervų sistemai bei gerai nuotaikai palaikyti.