Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Savaitgalio malonumai vonioje

voniaSavaitgalį raskime laiko sau ir pagulėkime šiltoje vonioje - pasigydysime sielą ir kūną ne blogiau nei kur nors kurorte. Juk dažnai į vonią lendame ne tik nusiprausti, bet ir pamirkti, atsipalaiduoti užmerkę akis. Vandens gydomosios savybės buvo žinomos jau labai seniai, o, papildžius jį gydomaisiais aromatais, eteriniais aliejais ar jūros druskomis, ištirpsta nuovargis, išsisklaido liūdnos mintys, atsipalaiduoja įtempti raumenys. Šviežių emocijų sukelia jazminu, citrinmedžiu kvepiantis muilas, prausimosi želė, kūno odos kaukės. Stebuklingas kvapų terapijos poveikis žmogui jau buvo žinomas Senovės Egipte. Šiandien kvapai vėl tampa vis svarbesni žmogaus gyvenime.  Senovės Romoje į vonias pildavo kibirus arbatų, o dabar jas galime pakeisti įvairiausių augalų ekstraktais - alavijų, ženšenių, mėtų, erškėtrožių, levandų, kadugių.  Po sunkios darbo dienos ar ilgos kelionės, daugelio svajonė - karšta vonia. Kaip teigia medikai, oda absorbuoja vandenį maždaug po dešimties minučių. Jie taip pat įspėja, kad neverta būti vonioje ilgiau kaip pusvalandį, nes oda praranda savo riebalinį sluoksnį ir tampa susiraukšlėjusi, sausa. Po vonios gerai nusišluosčius kūną, rekomenduojama išsitrinti drėkinamosiomis priemonėmis arba jas naudoti maudantis. Tai šimtmečių praktika. Kleopatra maudydavosi rūgusiame piene, kuris padėdavo pašalinti suragėjusias ląsteles ir sudrėkindavo odą. Šiuolaikiniuose voniai skirtuose produktuose yra įvairių augalų aliejų. 

Vonia turi ir psichologinių pranašumų."Karšta vonia skatina kraujo pritekėjimą į raumenis - šitaip kūnas išlaiko nuolatinę temperatūrą,"- sako medikai. 

Jeigu šiltas vanduo - gerai, karštas - dar geriau? Ne. Labai karštoje vonioje gali pakilti kraujospūdis, imti svaigti galva, galima net nualpti. 

Nors daugelis vonios druskų skirtos raumenims atpalaiduoti, druska įsiskverbia ir paprastai ramina tik viršutinį odos sluoksnį. Taip pat reikia žinoti, kad kai kurie vonios produktai odą gali veikti neigiamai, tada rekomenduojama išbandyti vonią su avižų priedais. 

Vaikštinėjant po rudeninį mišką naudinga pasirinkti pušų šakelių, geriau su kankorėžiais. Namuose jas reikia išdžiovinti ir pakabinti kambaryje. Tai ne tik malonus kvapas, bet ir naudinga vaistinė žaliava žiemą. Pušies spygliai ir kankorėžiai - puiki priemonė gydomosioms vonioms. Pakanka keletą šakelių užpilti šaltu vandeniu, pusvalandį pavirinti, palaikyti 12 valandų - ir ekstraktas voniai paruoštas. Tokios vonios ramina, stiprina nervus ir širdį, padeda nuo nemigos, reumato. 

Vaistinėse, dideliuose prekybos centruose, kosmetikos parduotuvėse galima įsigyti įvairių ekstraktų vonioms, kvapiųjų druskų, putojančių rutuliukų ir kitų priemonių vonioms. 

Alavijų ekstraktas pasižymi antiseptinėmis minkštinamosiomis savybėmis, citrinų - nuriebina bei valo odą, beržų - valo ir tonizuoja, o eterinis mėtų aliejus praskaidrina mintis. Jei jus vargina sąnarių skausmai, išsimaudykite dilgėlių nuovire. Norėdami nuraminti nervus ir atsipalaiduoti, neapsiriksite pasirinkdami levandų žiedų ekstraktą. Jei norite atgauti jėgas, į vonią įpilkite ajerų ekstrakto. 

Puikūs putojantys rutuliukai ne tik minkština vandenį, bet ir maitiną odą. Rutuliukų sudėtyje esantys eteriniai aliejai, naturalūs prieskoniniai aromatai turi antiseptinį poveikį, mažina dvasinę įtampą. Greipfrutų rutuliukas padeda nuo celiulito. 

Naturalūs Viduržiemio jūros druskos kristalai, papildyti biologinėmis medžiagomis, tonizuoja, gerina savijautą, mažina stresą, eukaliptų druska gelbsti, jei netikėtai peršalote. 

Jei namuose neturite nusipirkę jokių voniai skirtų priemonių, o labai norite atsipalaiduoti, tiesiog pasidairykite virtuvėje ir tikrai rasite ką nors tinkama. 

Kai oda išdžiūvusi ir net ima pleiskanoti, leidžiant į vonią vandenį, įpilkit puodelį grietinėlės. Grietinėlėje yra vitaminų, kurie stabdo odos dehidrataciją, galima įlašinti kelis lašus kvapnaus aliejaus arba mėgstamų kvepalų. 

Mielių vonia - (0,5 kg šviežių mielių į pilną vonią vandens). Susmulkintas mieles įmeskite į tuščią vonią, užpilkit keliais litrais karšto vandens. Po kelių minučių pripilkite vandens tiek, kiek reikės. Vitaminas B, esantis mielėse, išvalo odą ir švelniai sutraukia poras, o pats procesas atpalaiduoja. 

Citrinų ir apelsinų vonia tinka visų tipų odai: 3 citrinas ir 3 apelsinus supjaustyti griežinėliais ir sumesti į vandenį. Citrusų vonia gaivina, išlygina ir pašviesina odą, o švelnus citrusų kvapas - puiki aromaterapija.