Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Obuoliai - sveikatai!

 

obuoliaiObuoliuose nemažai mineralinių medžiagų (daugiausia kalio, kalcio, magnio ir geležies )ir vitaminų (ypač vitamino C), naudingų odai, plaukams ir nagams. Ypač vertingas mikroelementas - sicilis, kurio daugiausia yra obuolių odelėje, todėl geriausia obuolius valgyti neluptus,tačiau gerai išplautus. Obuoliuose nemažai ląstelienos, kuri gerina virškinimą. Dėl to iš organizmo greičiau pašalinamos įvairios kenksmingos medžiagos. Todėl nors per patį obuolių sezoną saldžius desertus bandykite keisti obuoliais arba jų sultimis. Neleisdami užkietėti viduriams obuoliai paspartina medžiagų apykaitą. Ląsteliena, kurios gausu obuoliuose, lėtina angliavandenių pasisavinimą - cukraus kiekis kraujyje ilgiau išlieka pastovus, ne taip greitai išalkstama. Obuoliuose taip pat nemažai pektinų. Šios skaidulinės medžiagos mažina cholesterolio (ypač "blogojo") kiekį kraujyje, veiksmingai valo organizmą. Beje, pektinai kaitinami nežūva, todėl teigiamą jų poveikį pajusite ne tik kramsnodami šviežius obuolius, bet ir valgydami karštus jų patiekalus.

Obuoliai mažina širdies ir kraujagyslių bei kai kurių onkologinių ligų riziką. Jie naikina bakterijas, detoksikuoja organizmą, stimuliuoja kraujodarą, skatina prakaitavimą ir tulžies bei šlapimo išsiskyrimą, palengvina atsikosėjimą, pagreitina žaizdų gijimą, reguliuoja medžiagų apykaitą ir rūgščių bei šarmų pusiausvyrą, stiprina organizmą, gerina kraujagyslių pralaidumą, saugo nuo skydliaukės ligų (sveika valgyti sėklytes), akmenligės. Ne taip senai paskelbta, kad obuoliai ypač naudingi rūkaliams. Anglų mokslininkai tokį obuolių poveikį aiškina dideliu juose esančių antioksidantų kiekiu: plaučiai dalinai apsaugomi nuo tabako dūmų ir žalingų medžiagų, esančių įkvepiame ore.

Obuolius daug kas mėgsta, bet dažnai skundžiasi, kad nuo jų sutrinka virškinimas, pučia vidurius ar graužia rėmuo. Šių nemalonumų išvengsite, jei obuolius valgysite ne kaip desertą, o kaip atskirą patiekalą. Beje, visus vaisius reikėtų valgyti, kol skrandis tuščias. Mat vaisiai virškinami trumpiausiai - 20-30 min. Suvalgius obuolių tuomet, kai skrandis pilnas kitokio maisto, sutrinka ir vaisių, ir to kito maisto virškinimas.