Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Natūralios kakavos produktai mažina kraujospūdį

Šokoladas – vienas iš populiariausių saldumynų pasaulyje. Bet ar žinote, kad dar XX a. viduryje pradėti tyrimai patvirtino ir jo naudą sveikatai? Pirmuosius tyrimus organizavo ir iš dalies finansavo privati šokolado kompanija, kurios svarbiausias tikslas buvo susieti šokolade esančius flavonoidus su galimybe sumažinti mirčių nuo širdies ligų skaičių. Šie tyrimai parodė tiesiog neįtikėtiną teigiamą šokolado poveikį širdies veiklai. Žinoma, jie gali būti šališki, nes kiti sveikatos specialistai įrodinėjo visiškai atvirkščiai – jie teigė, kad daug riebalų turintis šokoladas gali kaip tik paskatinti širdies ir kraujagyslių ligų vystymąsi. Tačiau teigiamus rezultatus patvirtino ir kiti stebėjimai bei tyrimai. Pavyzdžiui, viena Pietų Amerikos indėnų tautelė, nuo neatmenamų laikų kakavą vartojanti kaip priemonę kraujo spaudimui mažinti, valgo labai sūrų maistą, tačiau nesiskundžia padidėjusiu kraujospūdžiu, kurį, atrodytų, tokia „dieta“ turėtų neišvengiamai sukelti. Mokslininkai nustatė, kad į kiekvieną patiekalą šie indėnai deda natūralių, neperdirbtų kakavos pupelių, kurios ir sureguliuoja jų kraujospūdį. Tiesa, perdirbta kakava iš parduotuvės netinka kraujospūdžiui mažinti. Gydomosiomis savybėmis pasižymi tik natūralus ir stiprus kakavos gėrimas. Natūrali kakava turi ir antikancerogeninių savybių.

Šokoladas gaminamas iš kakavos pupelių, pridėjus cukraus, pieno ir įvairių prieskonių bei kitų priedų. Tačiau kuo šių priedų mažiau, tuo šokoladas sveikesnis, teigia mokslininkai. Pasak jų, sveiku produktu galima laikyti tik tamsųjį šokoladą, kuriame kakavos sausųjų medžiagų yra daugiau nei pusė. Toks šokoladas būna kartoko skonio. Pieninis šokoladas nėra naudingas sveikatai, nes turi daug riebalų ir cukraus, o kakavos jame nedaug.