Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Mėlynės saugo akis

Geras regėjimas tiesiog būtinas norint sėkmingai vairuoti automobilį, dirbti kompiuteriu, skaityti. O jis taip lengvai pažeidžiamas. Daug skaitant ir rašant, ilgai dirbant kompiuteriu, akys dažnai pavargsta, nuo reto mirksėjimo sausėja ragena. Šiuolaikinį žmogų nuolat lydi nepalankios aplinkos sąlygos, neigiami pojūčiai, įtampa, stresai, sunkiųjų metalų kintamo magnetinio lauko ir radiacijos poveikis. Tokiomis sąlygomis, ypač aktyviai dirbant, mūsų organizmas pradeda jausti maistinių medžiagų stygių. Subalansuota mityba gyvybiškai svarbi viso organizmo sveikatai, taip pat akims. Jei norite turėti sveikas akis, vartokite maisto papildus su mėlynėmis arba valgykite šias uogas šviežias.

Mėlynės atnaujina daugelį organizmo funkcijų, stabdo senėjimą. Kuo unikalios šios uogos? Mėlynių ekstraktas didina dofamino kiekį smegenyse. Šis junginys reguliuoja svarbiausius smegenų procesus, o kuo jaunesnės smegenys, tuo jaunesnis ir pats organizmas. Padidėjus dofamino kiekiui, išsiskiria augimo hormonas, padedantis atsinaujinti kūno ląstelėms. Valgant mėlynes, pagerėja ląstelių apvalkalo pralaidumas, sumažėja uždegiminių procesų tikimybė, pagerėja nervinių impulsų perdavimas.

Nuo seno liaudies medicinoje mėlynių uogos buvo vartojamos regai ir kraujotakai gerinti. Mokslas patvirtina jų poveikį. Mėlynėse yra bioflavonoidų antocianinių, dėl kurių jos ir yra juodai mėlynos spalvos. Ši medžiaga apsaugo kraujagysles, mažina kraujagyslių sienelių paburkimą, slopina trombocitų agregaciją, turi antisklerotinį poveikį. Be to, tai – antioksidantas, saugantis ląsteles ir membranas nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio. Antocianinai veikia tinklainės kraujagysles, pagerina tinklainės ir regos nervo mitybą, padeda išvengti tinklainės kraujosruvų. Gydytojai pastebėjo teigiamą mėlynių poveikį matymui prietemoje. Antocianinai padeda atsinaujinti rodopsinui – medžiagai, kuri padeda matyti tamsoje.

Tiriant mėlynių poveikį regėjimui, buvo pasiekta tiesiog neįtikėtinų rezultatų. Pavyzdžiui, vieno eksperimento duomenys rodo, kad mėlynių ekstraktas gali išgelbėti kataraktos pažeistas akis.75procentai beveik apakusių žmonių ėmė geriau matyti.

Be bioflavonų šviežiose mėlynių uogose yra nemažai beta karoteno ir vitamino C. Beta karotenas organizme virsta vitaminu A (retinolis), kuris būtinas šviesai jautrių medžiagų gamybai tinklainėje, o tai yra viso proceso regėjimo pagrindas. Šis vitaminas – ypač svarbus regėjimui apsaugoti. Jei jo trūksta vystosi vištakumas (sutrinka regėjimas prieblandoje), ima drumstis ragena. Vitaminas A būtinas daugelio organizmo audinių formavimuisi ir normaliai jų būklei palaikyti, regėjimo pigmentui, odos ir gleivinių epiteliui susidaryti.

Vitaminai A ir E apsaugo nuo tinklainės geltonosios dėmės degeneracijos. Jei organizmas gauna pakankamai vitaminų A, C ir E, mažėja rizika, kad išsivystys katarakta. Vitaminai C ir E veikia kaip antioksidantai, neutralizuojantys laisvuosius radikalus organizme. Dėl to akies nervai ir raumenys geriau aprūpinami maisto medžiagomis.

Mėlynės – geras B grupės vitaminų šaltinis. Jose yra nemažai vitaminų B1, B2, B6ir PP, kurie taip pat gerina akių būklę. Taip pat mėlynėse yra organizmui būtinų mikroelementų. Tai ypač geras geležies ir mangano šaltinis. Geležis dalyvauja pernešant deguonį iš plaučių į audinius ir anglies dvideginį iš audinių į plaučius. Geležis reikalinga tam, kad nesutriktų medžiagų apykaita, nesijaustų nuovargis, nesvaigtų galva, nesumažėtų kraujo kūnelių susidarymas ir t.t. Manganas dalyvauja kaip kofermentas gaminant kraują, padeda kepenims šalinti kenksmingas medžiagas.

Mėlynes ir jų preparatus patariama vartoti tiems, kurių akys nuolat įtemptai dirba – daug skaitantiems, vairuojantiems automobilį, dirbantiems kompiuteriu. Mėlynės padės susilpnėjus regėjimi, sergant trumparegyste. Mėlynių uogos svarbios silpnesnio imuniteto, pagyvenusiems žmonėms, kaip priemonė, papildant vertingų medžiagų, sauganti akies audinius nuo ankstyvo senėjimo, stabdanti kataraktos ir kitų akies degeneracijos ligų vystymąsi.