Kiaušiniai-svarbi mūsų mitybos grandis. Kai kurie žmonės kiaušinius valgo tik per Velykas ir net neįsivaizduoja kiek naudos vienas kiaušinis teikia mūsų organizmui. Tam, kad organizmas įsisavintų visas naudingąsias kiaušinio medžiagas, jis turi būti šviežias ir kokybiškas. Turbūt pastebėjote, kad parduotuvėje pirkti kiaušiniai yra pažymėti tam tikru kodu, pavyzdžiui 3LT 44-012. Jeigu norite įsigyti aukščiausios kokybės kiaušinius, atkreipkite dėmesį į skaičių esantį prieš raides LT. Skaičiukai esantys prieš raides LT būna nuo 0 iki 3. Kuo kiaušinis geresnis-tuo skaičiukas mažesnis, aukščiausios klasės kiaušiniai žymimi skaičiumi 0, o prasčiausi skaičiumi 3. Aukščiausios kokybės kiaušiniai pasižymi tuo, kad juos dedančios vištos gyvena laisvėje (ne narvuose), lesinamos ekologiškais lesalais, taigi ir mūsų organizmui tokie kiaušiniai yra vertingiausi. 10 dalykų dėl kurių verta valgyti kiaušinius:
1.Kiaušiniai sveika mūsų akims ir regėjimui. Tyrimais nustatyta, kad kiaušinio trynyje esantis karotinas, ypač lutenas ir kitos medžiagos prisideda prie geros regos išsaugojimo.
2.Vienas kiaušinis per dieną ir jūs galite sumažinti riziką susirgti katarakta.
3.Viename kiaušinyje yra 6 gramai aukštos kokybės baltymų ir 9 svarbiausios amino rūgštys, nepakeičiamos mūsų sveikam organizmo vystymuisi.
4.Remiantis Harvardo Universiteto visuomeninės sveikatos tyrimų duomenimis, kiaušinių vartojimas siejamas su apsauga nuo širdies ligų. Reguliarus kiaušinių vartojimas turi įtakos kraujo krešėjimui, gali apsaugoti nuo insulto ir širdies priepuolių.
5.Kiaušiniuose esančios maistingosios medžiagos padeda reguliuoti smegenų veiklą, nervų sistemą ir kraujotaką.
6.Kiaušiniuose yra reikiamas kiekis riebalų. Viename kiaušinyje yra 5 gramai riebalų, tačiau tik 1.5 gr. iš jų yra sočiųjų riebalų.
7.Nauji tyrimai paneigė mitą, neva kiaušiniuose esantis cholesterolis kenkia organizmui. Kiaušinyje esantis cholesterolio kiekis nekeičia žmogaus lipidų profilio. Svarbiausia jausti saiką.
8.Kiaušinis yra vienas iš nedaugelio produktų, kuriame yra vitamino D.
9.Kiaušiniuose esančios medžiagos apsaugo nuo krūtinės piktybinių susirgimų. Atlikti tyrimai parodė, jog moterys suvartojančios 6 kiaušinius per savaitę sumažina riziką susirgti krūtų vėžiniais susirgimais net 44%.
10.Kiaušiniuose esančios naudingosios medžiagos padeda išsaugoti sveikus plaukus ir nagus. Kiaušinio sudėtyje esantys vitaminai ir mineralai skatina plaukų augimą, ypač prie to prisideda vitaminas B12.