Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Hormonai ir mikroelementai: kad maistas virstų energija

Riebalų deginimas – medžiagų apykaitos procesas, būtinai reikalingas tam, kad mūsų organizmas gautų energijos. O jos reikia tikrai nemažai, netgi jei nieko neveikiame. Juk gyvybiniai procesai tarsi tas patikimas laikrodis vyksta nenutrūkstamai. Riebalai, kaip ir kitos maisto medžiagos, pasisavinami bei paruošiami kaip šių procesų „kuras“.

Riebalų deginimą skatinantys hormonai

Sudėtingame riebalų deginimo procese dalyvauja nemažai hormonų, kurių įsikišimas lemia, ar riebalai bus atidėti, ar sudeginti.

Augimo hormonas: dirba tada, kai žmogus miega

Dėl šio hormono vaikystėje ir jaunystėje kūnas tįsta į ilgį. Jis veikia kiekvieną naktį – užmigus maždaug 70 min.posmegeninė liauka ima išskirti šį hormoną į kraują. Iš ten jis patenka į riebalinį audinį ir pasiima riebalų. Tai „remonto darbams“ skirtas „kuras“, mat naktį vyksta ląstelių regeneracija. Štai kodėl dažniausiai rytais jaučiamės pailsėję, nelieka nuovargio. Kad šis hormonas galėtų veikti, jam dar reikia pakankamai baltymų, C ir B vitaminų.

Gliukoganas neleidžia nukristi gliukozės kiekiui

Gliukoganą išskiria kasa, jo poveikis – priešingas nei insulino. Gliukoganas atskiria gliukozę, kad šioji taptų jau tinkamu naudoti „kuru“, dėl šio hormono gliukozės kiekis kraujyje išlaiko tam tikrą lygį ir žemiau nenukrinta (ištikus šoko būsenai ar esant ypatingiems krūviams tai gali atsitikti per labai trumpą laiką). O paties gliukogano „kuras“ yra riebalai. Kad ši medžiaga būtų gaminama, organizmui reikia pakankamai baltymų.

Kodėl insulinas padeda kaupti riebalų atsargas

Insulino, kurį gamina kasa, užduotis – mažinti per didelį gliukozės kiekį kraujyje. Deja, dėl angliavandenių gausaus maisto gliukozės lygis taip pakyla, kad medžiagų apykaita visiškai pasiklysta. Kasai tenka itin didelis krūvis, ji nepajėgia gaminti tiek insulino, kiek reikia. Tada insulinas „užrakina“ ląsteles, kad šios nebereikalautų gliukozės – ne tik raumenų ląsteles, kurioms reikia energijos, bet ir riebalų, kaupiančias riebalus bei gliukozę. Taigi gaunant per daug gliukozės blokuojamas riebalų skaidymas. Ypač skaudžiai tai atsiliepia antsvorio turintiems žmonėms, kurie vartoja daug angliavandenių. Net ir sportuodami jie praktiškai negali sumažinti kūno riebalų kiekio.

Jei veiklūs skydliaukės hormonai, reikia daugiau energijos

Skydliaukės gaminami hormonai – tiroksinas ir trijodtironinas. Patekę į kraują jie reguliuoja kūno temperatūrą ir širdies veiklą. Tam reikia energijos, vadinasi, ir kalorijų. Skydliaukės hormonai padeda žmogui augti ir subrandinti smegenis. Skydliaukės hormonams susidaryti būtinai reikia jodo ir aminorūgšties tirozino. Ir vieną, ir kitą turime gauti su maistu. Geriausias jodo šaltinis – joduota druska. Tirozino gauname su baltymingu maistu – sūriu ir kitais pieno produktais.

DHEA – kai kūnas pačiame žydėjime

DHEA (dehidroepiandrosteronas) – hormonas, iš kurio organizmas gamina lytinius hormonus – testosteroną ir estrogenus, kurie savo ruožtu svarbūs medžiagų apykaitai. Maždaug nuo 40– ties metų organizmas šio hormono gamina mažiau, dėl to ir mūsų kūnas greičiau ima kaupti riebalus. Kad organizmas gamintų DHEA, jam reikia žaliavų – augalinių estrogenų ir riebalų rūgščių.

Hormonai reguliuoja ir apetitą

Alkio mechanizmą valdo leptinas, gaminamas riebalinėse ląstelėse. Jei jo yra pakankamai, per kraują patekęs į smegenis jis tarsi prisikabina prie receptorių. Taip organizmas gauna žinią, ar jis jau sotus, ar dar alkanas. Daugumos anstvorio turinčių žmonių šis mechanizmas sutrikęs. Nors jų organizmas išskiria daug leptino, šis nepatenka į smegenis perduoti žinios, kad jau yra sotus. Pasekmė – žmogus daug valgo, nes sotumo jausmas vis neateina. Kad gamintų leptiną, organizmui reikalingos omega – 3riebalų rūgštys.