Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Apie vaistus

vaistaiKasmet pasaulyje nuo apsinuodijimo vaistais miršta daugiau žmonių nei autoavarijose. Dar XVI amžiuje buvo žinoma, kad nuodus nuo vaistų skiria tik jų dozė. Per televiziją, spaudą, užėjus į bet kurią vaistinę mus užklumpa lavina reklamos, o jai atsispirti sunku. Nori nenori, magija tokia galinga, kad dauguma mūsų energingai pildome savo namų vaistinėles visais paskutiniais farmakologijos stebuklais, kitaip tariant, komplektuojam nuodų saugyklas.

Taigi iš kur žinoti, jog vienus ar kitus vaistus vartoti saugu? Kol nebuvo šiuolaikinės vaistų registravimo ir poveikio stebėjimo sistemos, pasaulyje dažnai įvykdavo tragedijų. Pavyzdžiui, 1938 metais JAV mirė 107 žmonės, vartoję tam tikrus vaistus nuo infekcinių ligų. Po šių įvykių pirmą kartą pasaulyje nuspręsta kontroliuoti vaistų saugumą, atliekant tyrimus iki registravimo ir po jo. 1961 metais tarptautiniame pediatrų suvažiavime vienas mokslininkas pranešė apie 34 atvejus, kai vaikai gimė be rankų ar kojų. Jis sakė įtarias, dėl kurių vaistų poveikio taip atsitiko, tačiau pavadinimo nenurodė. Po posėdžio kitas mokslininkas pranešėjo paklausė, ar tai nėra vaistai, kuriuos jo žmona vartojo nėštumo metu. Mat jų šeimoje gimė nesveikas vaikas. Paaiškėjo, jog taip ir yra.

Šiais laikais naujų vaistų saugumui įrodyti atliekami ikiklinikiniai tyrimai su gyvūnais, po to duodamas leidimas atlikti klinikinius tyrimus su žmonėmis. Dažnai šiuos tyrimus finansuoja didžiosios farmacijos įmonės...

Ar ištirti ir registruoti vaistai nebekelia jokio pavojaus? Deja. Nėra nė vienų vaistų, kurie nedarytų mažesnio ar didesnio šalutinio poveikio. Vienas garsus farmakologas yra pasakęs, jog kiekvienoje vaistinėje turėtų kaboti užrašas " Nepamirškite, kad čia gali tykoti įvairių netikėtumų". Maždaug 20 proc žmonių, vartojančių vaistus ambulatoriškai, pasireiškia šalutinis poveikis. Apie 2-5 proc. pacientų į ligoninę patenka dėl vaistų šalutinio poveikio. Nuo 2 iki 12 proc. mirčių ligoninėse priežastimi tampa vaistų šalutinis poveikis. JAV tarp mirties ligoninėse priežasčių vaistų šalutinis poveikis yra 4-6 vietoje. Buvusioje Sovietų Sąjungoje tokie dalykai būdavo nepastebimi arba laikomi paslaptimi. Lietuvoje jau užregistruota atvejų, kai mirtį sukėlė šalutinis vaistų poveikis. Tad, geriau pasidomėkime liaudies medicina, ir užklupus ligai, pirma gydykimės natūraliais metodais.