Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Medinių fasadų dažymas (1 dalis)

Mediena – natūrali statybinė medžiaga, plačiai naudojama nuo seniausių laikų iki šių dienų. Tai sąlygoja nepabostanti išvaizda, ilgus šimtmečius kaupta panaudojimo patirtis ir paprastumas. Ankstesniai amžiais gyvenamiesiems namams statyti buvo naudojami rąstai. Nuo praeito šimtmečio, atsiradus lentpjūvėms, dažniau naudojamos pjautos ir obliuotos lentos. Apdorojimo būdas priklauso ne tik nuo pageidaujamo rezultato, bet ir nuo oro sąlygų. Kaip tik todėl dažyto paviršiaus būklė geriausiai atspindi atmosferos įtaką. Jeigu dažas gerai išsilaikęs, perdažyti tikslinga tos pačios rūšies dažais. Renkantis apdorojimo metodus, atsižvelgiama į paviršiaus priežiūros paprastumą. Ekologiškumas taip pat lemia, kokį metodą pasirinkti. Dažant lauke, darbo apsaugos taisyklės nereikalauja naudoti tik vandeniu skiedžiamus dažus, bet taip į aplinką patenka mažiau organinių tirpiklių.

 

Parengiamieji darbai

Parengiamieji darbai labai priklauso nuo dažomo paviršiaus ir senos dažų plėvelės būklės. Įvairūs atmosferos veiksniai ir paviršiaus apdorojimas nulemia parengiamųjų darbų pobūdį. Norimi rezultatai (patvarumas, gera išvaizda, būtinybė ateityje perdažyti ir išlaidos) taip pat šiek tiek sąlygoja parengiamuosius darbus. Negalima menkinti šių darbų svarbos, nes nuo to priklauso dažymo kokybė. Taigi taupyti parengiamųjų darbų sąskaita tikrai neverta.

Paprastai užtenka paviršių nuplauti ir nuvalyti šepečiu. Jei dažų plėvelė pleišėja ar lupasi, ją būtina pašalinti dalimis ar iš karto mechaniniu (gramdant, šlifuojant, vieliniu šepečiu ar smėliasrove), cheminiu (naudojant dažų šalinimo priemones) arba terminiu (orapūte) būdu. Blogiausiu atveju reikia iš dalies arba visiškai pakeisti apdailos lentas.

 

Valymas šepečiu ir gramdymas

Jei senas dažų paviršius gerai išsilaikęs, pakartotinai dažyti daug paprasčiau. Tada, prieš dažant, pakanka šepečiu nuvalyti dulkes ir nešvarumus, pašlifuoti ir pašalinti dulkes. Jei dažų paviršius pleišėja, visi nusilupę dažai šalinami grandikliu arba vieliniu šepečiu.

 

Šarminis plovimas                                                                   

Jeigu senas dažų sluoksnis nešvarus, jį reikia nuplauti 2%amonio hidroksido tirpalu arba kalio hidroksido tirpalu. Paviršius nuvalomas šepečiu, sumirkytu paruoštame tirpale, paskui gerai nuplaunamas vandeniu.

 

Pelėsių šalinimas

Apipelijusius paviršius būtina nuplauti natrio hipochlorido tirpalu. Atidžiai perskaitykite naudojimo instrukciją. Nuplautus natrio hipochlorido tirpalu paviršius galima apdoroti dezinfekuojamuoju tirpalu, kurio nereikia nuplauti. Svarbu įsidėmėti, kad dažomi paviršiai turi būti sausi.

Kitame straipsnyje apie medinių fasadų dažymą aptarsime kaip šalinti dažus, kaip keisti lentas, pakalbėsime apie paviršiaus apdorojimo laiką.